Momenteel zijn er 300.000 mensen met dementie in Nederland. Dit heeft een grote impact op de samenleving. De verwachting is dat dit aantal voor 2040 zal verdubbelen. Grote kans dat de huidige jongeren zelf of in hun omgeving ooit te maken krijgen met dementie. Het doel van de Nationale Dementiestrategie (2021-2030) van het ministerie van VWS is dat alle (jong)volwassenen leren hoe ze privé en in werksituaties omgaan met mensen met dementie. Careibu en Alzheimer Nederland zetten hier samen hun schouders onder. Met een project binnen de Maatschappelijke Diensttijd (MDT).
Met het project MDT voor dementie worden 900 jongeren (17-30 jaar) een maatje van iemand met dementie. Ze doen een unieke praktijkervaring op en leren hoe ze in hun toekomstige werk en privéleven dementievriendelijk handelen. Dit voorjaar start de eerste lichting van 180 matches. Jongeren kunnen zich hier tot 22 februari aanmelden.
Careibu ontvangt hiervoor een subsidie van 1,3 miljoen euro, afkomstig van het overheidsprogramma Maatschappelijke Diensttijd. Alzheimer Nederland is de kennispartner in dit project. Verder nemen onder meer gemeenten, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, vrijwilligersorganisaties en coaches deel.
MDT voor Dementie richt zich specifiek op jongeren tussen de 17 en 30 jaar die graag een impactvolle bijdrage leveren aan de samenleving door iemand met dementie te helpen. Jongeren bezoeken hun maatje één keer per week. Ze gaan er dan samen op uit. Denk aan wandelen, spelletjes spelen, boodschappen doen, groepsuitjes en samen concerten of musea bezoeken. Het doel is om op een positieve manier te leren omgaan met dementie en mensen met dementie een fijne dag te bezorgen.
Henriëtte Brons, Alzheimer Nederland: “Net als iedereen willen ook mensen met dementie onderdeel blijven van de samenleving en de dag zo prettig mogelijk invullen. Zij kunnen de jongeren veel leren – en andersom is de komst van het maatje een moment om naar uit te kijken. Een inclusieve maatschappij bereiken we alleen als verschillende groepen elkaar ontmoeten. Daar is dit een prachtig voorbeeld van.”
Anne van Oudheusden, oprichter van Careibu: “Sinds 2014 hebben wij al duizenden matches gemaakt tussen jongeren en senioren. Daarbij lag de hulpvraag altijd bij eenzaamheid. Omdat de vraag naar hulp voor mensen met dementie steeds groter werd, konden we niet anders dan daar een apart project voor starten. Waar wij alle kennis in huis hebben over maatjesprojecten voor jonge mensen, heeft Alzheimer Nederland alle kennis in huis over dementie. Zo kunnen wij onze krachten bundelen.”
Partners in het project zijn Cordaan, Amsta, Lelie Zorggroep, Careyn, Domus Valuas, Aafje, Vecht, Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht en IJssel, Hogeschool Leiden (opleiding Toegepaste PSychologie), Vrije Universiteit (opleiding Gezondheidswetenschappen), Universiteit Utrecht (Departement Psychologie), Hogeschool van Amsterdam (opleiding Social Work) en coachingsbureau EyeOpenerWorks.