NLvoorelkaar en Careibu maken samen meer mensen happy

Helpen maakt happy’ – Astrid van der Steen

 14 juni 2022

Careibu en NLvoorelkaar hebben dezelfde missie: positieve impact maken door te matchen. De één doet dat met het grootste vrijwilligersplatform van Nederland, de ander brengt jong en oud samen op basis van gedeelde interesses. De twee hebben de handen ineengeslagen om meer impact te maken. Via het partnerschap willen ze meer matches maken tussen studenten en senioren en spelen ze in op een nieuwe trend: flexibel vrijwilligerswerk.

‘Helpen maakt je happy.’ Daar is Astrid van der Steen, manager operations bij NLvoorelkaar, heilig van overtuigd. Zogezegd strooien ze er dan ook met geluk: ‘Want elke 2,5 minuut hebben we een match,’ vertelt Astrid trots. Door samen te werken met lokale partijen, is er een breed netwerk ontstaan dat door heel Nederland vrijwilligers verbindt aan mensen die hulp nodig hebben. ‘Van een vrijwillige muziekdocent tot een maatje om mee te kletsen, maar ook iemand die in een hospice wil werken om zieke mensen te verzorgen, of EHBO’ers die willen meefietsen tijdens de marathon om her en der blaarpleisters te plakken.’

Geluk ervaren

‘Als je vrijwilligerswerk doet, is er eigenlijk altijd een win-win,’ vertelt Astrid uit ervaring, die zelf met haar gezin buddy is voor een Iraans gezin dat net in Nederland is komen wonen. ‘We horen terug dat mensen er in elk geval een goed gevoel aan overhouden. Sommige vrijwilligers doen het uit geloofsovertuiging, anderen om een boost aan hun cv te geven. En weer een ander zegt bijvoorbeeld: als ik die dankbare glimlach zie, ervaar ik zelf ook geluk.’

Dat bevestigt ook Careibu-oprichter Lotte van Oudheusden: ‘Wij zien dat het de studenten enorm veel voldoening geeft als er een echte band met ‘hun’ senior ontstaat. Dan doet het leeftijdsverschil er niet meer toe. Zo is het contact niet alleen waardevol voor de senior, maar ook voor de student zelf.’

Druk, druk, druk…

Ondanks die dankbare glimlach in het vooruitzicht, blijft het in een tijd waarin iedereen “druk, druk, druk” is, toch een uitdaging om voldoende vrijwilligers te vinden. Aan Astrid en haar collega’s dus de schone taak om mensen enthousiast te krijgen. ‘We geloven stellig dat er altijd wel iets is dat bij je past. En dát proberen we nu over te brengen met onze campagnes. Dat je na even scrollen op ons platform altijd wel een match vindt.’ 

Flexibele tijden

NLvoorelkaar merkt dat mensen zich steeds minder graag willen binden als het gaat om vrijwilligerswerk. Flexibiliteit is dan ook een belangrijke pijler om überhaupt mensen aan te trekken. ‘Zelf merk ik dat ook,’ legt Astrid uit. ‘Als je opgelegd krijgt om elke week op een bepaalde dag iets te doen, kan dat terughoudend werken. Wij hebben op onze manier wekelijks contact met het gezin voor wie we buddy zijn. We vullen dat zelf in. De ene week is het een vlug appje heen en weer, de volgende week zien we elkaar twee keer – net hoe het uitkomt.’ 

Eenmalig kan leiden tot meer 

Volgens Astrid is het van belang om organisaties mee te laten bewegen in die flexibiliteit, zodat ze ook openstaan voor mensen die af en toe, of eenmalig iets willen doen. In Rotterdam zocht een organisatie bijvoorbeeld een muziekvrijwilliger. Er was weinig respons, tot we de aanvraag flexibeler instaken. Zo bleek er meer animo en was er de ene week iemand die saxofoon speelde en de volgende week iemand met een gitaar. ‘Het bijkomende voordeel is dan ook dat mensen het eens kunnen proberen en misschien wel zeggen: goh, ik wil dit wel elke maand doen.’

Partnerschap

Met dat inzicht willen zowel Careibu als NLvoorelkaar meer vrijwilligers werven. ‘We gaan de komende tijd meer flexibele vrijwilligersoproepjes plaatsen op ons profiel bij NLvoorelkaar,’ aldus Lotte. Door zowel vaste als meer flexibele vrijwilligersfuncties naast elkaar aan te bieden hopen we meer studenten te interesseren voor een wandeling of ander leuk uitje met een senior. En dat is hard nodig. ‘Eenzaamheid is helaas een zorgelijk groeiende trend,’ ziet ook Astrid. ‘Hopelijk gaan steeds meer mensen de komende tijd inzien dat het niet moeilijk is om iemand te helpen. Dus heb je zo nu en dan een uurtje over: je krijgt er geen salaris voor, maar hé, je wordt er wel happy van.’

Wil jij ook een ander én jezelf blij maken? Neem dan snel een kijkje op NLvoorelkaar. Er staat zeker een oproepje dat bij jou past!