Saar (18): ‘Ik vind het gewoon fijn om een ander te helpen’

Het is verfrissend om een vriendschap te sluiten met iemand van een andere generatie.’ – Saar

 19 april 2022

Saar Jaspers (18) studeert Liberal arts & sciences in Amsterdam, een studie waar ze zelf richting aan geeft. Zo volgt ze vooral literatuur, maar ook een beetje social studies en wat filosofie on the side. Daarmee doet ze precies wat ze leuk vindt. Grappig wel, want laat dat nou net een van de lessen zijn die ze al snel van Petja (93) leerde: ‘Heb een leuk leven, doe waar je zin in hebt en geniet ervan.’

Door weer en wind (behalve regen)
Om dat credo in de praktijk te brengen, neemt Saar haar 93-jaar oude maatje een à twee keer per week mee voor een wandeling van een paar uur. Door weer en wind. Goed, behalve als het regent. Dan verzetten ze de afspraak. ‘Maar een beetje wind kunnen we hebben, hoor,’ vertelt Saar. ‘In het begin hielp ik haar vooral met klusjes in het huishouden. Een boodschapje, de was, dat soort dingen. Maar toen vertelde Petja dat ze graag vaker naar buiten zou gaan. Voor haar is dat een hele onderneming, omdat ze in een rolstoel zit. Gaan we regelen, zei ik gelijk. Iemand anders helpt haar nu met de huishoudelijke klussen en ik neem haar lekker mee op stap.’

Levensverhalen
De twee dames verschillen 75 jaar in leeftijd, maar het gesprek valt nooit stil. Soms praten ze over minder leuke dingen, zoals de ziekte van Petja. Of als er iemand in haar omgeving is overleden. Maar vaker nog hebben ze het over mooie herinneringen. ‘Ze deelt veel leuke verhalen over vroeger. Ik luister daar met veel plezier naar.’ 

Toch praat Petja zeker niet alleen over zichzelf. Ze is ook erg betrokken bij het leven van Saar. ‘Ze is zo lief. Ze wil bijvoorbeeld écht niet dat ik kom als ik te druk ben met mijn studie. En o ja, of ik al een vriendje heb. Of een vriendinnetje, misschien, want dat kan natuurlijk ook. Ja, zo hip is ze wel.’

Samen dansen
Ondanks die hippigheid, kon Petja tóch nog wat van de jonge Saar leren. ‘Ze vertelde me over een van haar lievelingsliedjes, “She” van Charles Aznavour. Ze had er een cassettebandje (ja echt!) van besteld en kon niet wachten tot het pakketje binnenkwam. Het is natuurlijk een heel bekend nummer, maar ik kon het even niet thuisbrengen en zei: o dat zoek ik dadelijk wel even op als ik naar huis fiets. Ze was stomverbaasd: kun je dat op de fiets opzoeken? Toen kwam ze erachter dat er zoiets bestaat als Spotify. We hebben zo gelachen. Ik liet het haar natuurlijk gelijk zien en horen. Stonden we ineens samen te dansen in de woonkamer.’

Telefoon met knopjes
Andersom steekt Saar behoorlijk wat op van Petja. Door hoe ze in het leven staat, bijvoorbeeld. ‘Ze focust zich liever op dingen die nog wél kunnen, in plaats van andersom. Ze vindt dat je in het leven vooral moet doen waar je zin in hebt. En daar dan keihard van genieten.’ Daarnaast leert Saar ook nog iets anders belangrijks, in een tijd waarin iedereen vastgelijmd lijkt aan die smartphone. ‘Petja heeft alleen een huistelefoon, met van die knopjes als toetsenbord. En ze mist he-le-maal niets. Voor mij is zij het levende bewijs dat je ook makkelijk zonder zo’n ding kan.’

Saar&Petja in het Vondelpark

Verfrissende vriendschap
Het zorgen voor een ander zit verweven in Saars DNA. Vroeger gaf ze al bijles als bijbaantje en als scholier hielp ze al ouderen in de omgeving. ‘Ik vind het gewoon fijn om een ander te helpen,’ legt ze uit. Toch is dit werk niet alleen voor mensen zoals Saar, vindt ze zelf. Sterker nog: het is volgens haar geschikt voor alle studenten. ‘Soms heerst er zo’n vooroordeel, dat oude mensen brommerig zijn, of conservatief. Alsof je dit werk alleen maar kunt doen op uithoudingsvermogen. Het tegendeel is waar. Veel senioren zijn juist liefdevol en hebben tenminste wat te vertellen. En het is ook verfrissend om een vriendschap te sluiten met iemand van een andere generatie. Ik doe dit niet alleen voor Petja, zelf haal ik ook plezier uit onze wandelingen. En ik denk dat veel studenten dat net zo zouden beleven.’

Word ook een Careibu!  Lees hier hoe het werkt.