Lieke Duijn: ‘Echt een stage voor sociale mensen’

18 maart 2022

Lieke Duijn (18) uit Uitgeest is tweedejaars student Toegepaste psychologie in Leiden en liep een half jaar stage als studentencoördinator bij Careibu.

Wat doe je precies als coördinator?

‘Als Careibu bestrijden we eenzaamheid door studenten te koppelen aan senioren die daar behoefte aan hebben. Als coördinator begeleid ik die studenten. Dat kan praktische begeleiding zijn, zoals uitleggen hoe dingen werken, maar ook coaching. Per traject zijn er aan aantal vaste coachgesprekken.’ 

Welke onderwerpen komen in zo’n coachgesprek aan bod?

‘In het begin stelt een student altijd doelen op om aan te werken met zijn of haar senior. Die doelen variëren van uitleggen hoe online bankieren werkt, tot hulp bij fysio-oefeningen, of een sociaal doel: meer gezelligheid in hun leven. In het gesprek bespreken we waar de student tegenaan loopt. Zo had ik laatst een student die het moeilijk vond om een senior uit haar isolement te krijgen – de vrouw wilde het liefst de hele dag binnenblijven.’ 

Hoe pak je zo’n situatie aan?

‘Voor mij als begeleider was dat ook een leermoment. Want hoe kunnen we er nou voor zorgen dat het wél lukt om die mevrouw op de been te krijgen? Gelukkig krijg ook ik coaching van iemand met wat meer ervaring, en zo stellen we dan een aantal tips op voor de betreffende student om mee aan de slag te gaan. Dat begeleiden vind ik het leukst van het werk.’

Wat is daar zo leuk aan?

‘Mijn kracht is denk ik mijn empathische vermogen. Ik voel het bijvoorbeeld haarfijn aan als iemand minder, of juist wat meer behoefte heeft aan coaching. Ik vind het leuk om op die manier flexibel te zijn, te schakelen naar wat de student nodig heeft.’ 

Je hoort vast ook veel mooie verhalen van de studenten.

‘O zeker! Een van de studenten met wie ik contact heb, gaat inmiddels al twee jaar langs bij haar senior. Die hebben zo’n goede band gekregen, ze helpt haar nu toevallig met verhuizen, maar vaker drinken ze gewoon gezellig een kopje koffie. Ik vind het echt bijzonder om te zien dat er zo’n relatie kan ontstaan tussen twee mensen.’

Wat voor type moet je zijn om dit werk goed te kunnen?

‘Als je naar ons team kijkt, dan zie je veel verschillende types. De een doet het werk als vrijwilliger, de ander loopt stage, zoals ik. Over het algemeen zou ik zeggen dat het van belang is dat je sociaal bent, goed met mensen kan praten. Daarnaast moet je niet gelijk uit het veld geslagen zijn als er iets tegenzit. Je moet dus een probleemoplossende insteek hebben.’ 

Tot slot: waarom is deze stage een absolute aanrader?

‘Het geeft echt voldoening. Je bent de hele dag bezig met het helpen van mensen, en zeg nou eerlijk: wat is leuker dan dat?’

> Ook studentencoördinator worden? Bekijk nu onze vacatures.