Charelle van der Hoek: ‘Iedereen heeft het hart op de goede plek’

22 februari 2022

Dit is Charelle van der Hoek (29), regiocoördinator Utrecht bij Careibu. Ze werkt hier nu ruim twee jaar. Een praatje met haar in de wandelgang.

Koffie?
‘Doe mij maar thee. Het liefst met gember en citroen.’ 

Waarom werk je bij Careibu?
‘Omdat mensen met elkaar verbinden een belangrijke drijfveer voor mij is. En hier mag ik twee mooie doelgroepen samenbrengen: studenten en senioren.’

Is het leuk werken hier?
‘Zeker, we zijn met allemaal gezellige mensen en werken soms vanuit huis, maar ook graag vanaf ons kantoor in Amsterdam.’

‘’Het levert vaak mooie verhalen op. Een senior die voor het eerst in haar leven leert skypen met haar kleinkinderen, bijvoorbeeld.’’ – Charelle

Hoe zijn je collega’s?
‘Iedereen heeft het hart op de goede plek. We lijken wel een stelletje weldoeners, roepen we soms. Iedereen wil een mooie bijdrage leveren aan de maatschappij. We zijn sociaal, willen impact maken, iets betekenen. En stiekem, want dat heeft eigenlijk niets met Careibu te maken, zijn we allemaal met het milieu bezig.’

Waar merk je dat aan?
‘Onze gesprekken, bijvoorbeeld. De idealen die we delen. En de lunch op kantoor is altijd vegetarisch.’ 

Is het keihard buffelen bij jullie, of wordt er ook nog een beetje gelachen?
‘Allebei. Soms hangt iemand de telefoon op met een grappig verhaal. Een senior die graag wil dat een student haar honden uitlaat, maar niemand kan vinden omdat die honden bizar groot zijn. En dat de senior dan droog zegt: “ja, ik kan moeilijk hun pootjes afzagen, hè?”. Daar moeten we dan wel even hard om lachen.’ 

Wat doe je precies als regiocoördinator?
‘Omdat we studenten aan eenzame senioren koppelen, doe ik veel (online) intakegesprekken. Daarnaast spreek ik senioren, of hun contactpersonen. Verder ben ik bezig met matchen en is het mijn rol om studenten te coachen in de begeleiding van “hun” senior. Ik help ze positieve veranderingen in gang te zetten.’

Geeft dat voldoening?
‘Het levert vaak mooie verhalen op. Een senior die voor het eerst in haar leven leert skypen met haar kleinkinderen, bijvoorbeeld. Of een senior die door onze student uit een isolement wordt geholpen en nu op dansles zit.’ 

Kunnen jullie studenten soms ook iets van senioren leren?
‘Wat dacht je, met al die levenservaring? Laatst nog, koppelde ik een jonge dj aan een senior die ook dj is geweest. De senior is nieuwsgierig naar hoe het nu gaat in de scene, maar onze student is ook dolenthousiast om alle verhalen over vroeger te horen en daar weer van te leren. Over verbinden gesproken: voor dit soort verhalen doe ik het.’ 

Heb je ook weleens een rotdag?
‘Tuurlijk, dat heb je in elke baan. Persoonlijk vind ik het lastig als het me niet lukt een senior tevreden te stellen. Of soms denk ik dat ik een leuke match heb, maar dan hoor ik ineens niks meer van de student in kwestie. Dan bestaat mijn werk even uit problemen oplossen. En het komt ook voor dat ik gewoon meer wil betekenen dan mogelijk is.’

Heb je daar een voorbeeld van?
‘Dan tref ik senioren in schrijnende situaties, waar ik niks aan kan doen. De oplossing ligt dan buiten onze macht, want we zijn geen zorgorganisatie. Ik moet ook in de gaten houden dat onze studenten niet te veel op hun bord krijgen: ze zijn er vooral ter ondersteuning, voor het leuke. Als een senior in een diepe depressie zit, bijvoorbeeld, dan is daar gewoon een professional bij nodig. Maar dat is wel het fijne van ons team, we helpen elkaar ook op dat soort dagen.’ 

Wat voor type moet je zijn om dit te kunnen?
‘Je moet goed kunnen schakelen, want je doet duizend dingen op een dag. Soms denk ik na acht uur knallen: wat heb ik nu eigenlijk gedaan? Het klinkt gek, maar ik vergelijk mijn werk ook wel met mijn eerdere baan in de horeca. Totaal anders natuurlijk, maar de skills die je nodig hebt zijn hetzelfde: sociaal zijn, goed luisteren, coachen, observeren. En veel schakelen, dus.’

Tot slot: hoe zijn de doorgroeimogelijkheden binnen Careibu?
‘We werken met een klein team. Als je een goed idee hebt, of een kans ziet, dan is onze cultuur al gauw: leuk, ga maar doen. Zie maar of het werkt. En zo creëer je dus je eigen doorgroeimogelijkheden. Zelf krijg ik veel energie van het coachen en geven van trainingen. Daar ontwikkel ik me nu verder in, zodat ik dat in de toekomst nog meer kan gaan doen.’

> Ook regiocoördinator worden? Bekijk nu onze vacatures.