Afspraken maken: 10 dingen om te bespreken met je oppasgezin

1. Het oppastarief

Redelijk vanzelfsprekend, maar toch, hoeveel krijg je betaald per uur? Het is goed om hier duidelijke afspraken over te maken. Het gemiddelde tarief voor een oppas in Amsterdam is 8 euro per uur.

2. Inplannen en uitbetalen via de Oppasplanner

Met de Oppasplanner app kun je snel en makkelijk nieuwe oppasdagen van jouw vaste gezinnen accepteren of afwijzen. Ook kun je jouw oppastarief aangeven of een tegenvoorstel doen als je een deel van de oppasdag beschikbaar bent. Na het oppassen bevestig je de gewerkte uren en betaalt het gezin je met één druk op de knop digitaal uit. Je geld staat dan lekker snel op je rekening.

3. De WiFi code!

Dit is een beetje eigenbelang, maar ook handig wanneer je oppaskinderen een online spelletje willen doen op de tablet of laptop en het internet het niet doet. Als je het wachtwoord hebt, kun je in ieder geval proberen om weer verbinding te krijgen. Het allerleukste is natuurlijk dat je eenmaal connected helemaal los kunt gaan met het zoeken naar leuke YouTube-filmpjes om samen te kijken of de allerleukste kleurplaten.

4. De huisregels

Elk gezin heeft andere regels. Wel tv kijken of geen tv kijken? Hoe laat moeten je oppaskinderen naar bed? Maak afspraken over de regels. Het maakt het oppassen voor jou makkelijker en zorgt er ook voor dat het oppasgezin weet wat ze kan verwachten. Het kan best zo zijn dat het gezin aangeeft dat je als oppas de regels niet precies hoeft na te leven. Je kunt je oppasstijl aan de wensen van het gezin aanpassen, maar je moet ook eerlijk aangeven hoe jij tegen het oppassen aankijkt. Het gaat uiteindelijk om het vinden van een goede match tussen jou en het gezin.

5. Eten en drinken

Een van de eerste dingen die je waarschijnlijk wilt weten is of je oppaskinderen allergieën hebben. Het is ook handig om te weten wat ze wel en niet lusten. Hoe er om wordt gegaan met ‘je bord leegeten’ kun je bespreken als je het over de huisregels hebt. Snoepgoed en lekkers kan dan ook besproken worden. Denk ook aan jezelf. Mag je wat lekkers uit de la pakken of legt het gezien iets voor je klaar?

6. Contactgegevens en noodnummers

Waarschijnlijk zul je noodnummers en contactgegevens weinig nodig hebben tijdens het oppassen, maar je weet het nooit. Zorg ervoor dat je weet wie je moet bellen als er iets mis gaat.

7. Begin- en eindtijd

Van hoe laat tot hoe laat ben je nodig? Vraag het gezin waar je oppast om duidelijk te zijn met tijden. Het kan voorkomen dat de begintijd wel duidelijk is maar dat de eindtijd niet vaststaat. In dat geval kun je vragen of ze een schatting hebben. Wees zelf ook duidelijk met je beschikbaarheid en laat het gezin op tijd weten wanneer er veranderingen zijn. In de Oppasplanner app zie je precies hoeveel uur je gewerkt hebt en welke vergoeding hier tegenover staat.

8. Jouw taken als oppas

Vraag het oppasgezin of er bepaalde taken zijn die van je verwacht worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze graag willen dat je de kinderen naar de sportvereniging brengt, ’s avonds eten voor ze kookt of wat licht huishoudelijk werk doet. Als dat laatste het geval is, is het ook logisch dat je wat meer verdient!

9. Uitstapjes en activiteiten

Spreek af met het oppasgezin of je de kinderen mee mag nemen op kleine uitstapjes. Het is goed om te weten onder welke voorwaarden je dit mag doen. Het kan zo simpel zijn als alleen even een appje om te laten weten waar je naartoe gaat. Je oppaskinderen zullen waarschijnlijk buiten willen spelen. De meeste gezinnen kunnen je precies vertellen of ze in de buurt op straat mogen spelen of liever niet. Je kunt ook vragen wat vertrouwde plekken zijn: een speeltuin in de buurt of de sportclub.

10. Afspraken met vriendjes en vriendinnetjes

Vraag de ouders wat ze ervan vinden als er vriendjes en vriendinnetjes op bezoek komen en geef ook duidelijk aan hoe jij daar tegenover staat. Als je verwacht om elke week op twee kinderen te passen en er staan er steeds zes op je te wachten dan kan dat vervelend zijn. Andersom is het een beetje gek als ouders jou betalen en de kinderen vervolgens jouw oppastijd doorbrengen bij vriendjes en vriendinnetjes. Spreek duidelijk af hoe je hiermee omgaat.

Het allerbelangrijkste is dat je ervoor zorgt dat zowel jij als oppas en het gezin goed weten waar jullie aan toe zijn. Blijf daarom communiceren en dingen bespreken met de familie om teleurstelling en misverstanden te voorkomen.

Veel oppasplezier!