PoetsStudent van de Maand: Larissa

‘Larissa had meteen een energieke uitstraling. Het klikte.’

Door het raam word ik door Marijke gespot en daarna zie ik ook PoetsStudent Larissa even kort zwaaien. Marijke opent de deur. Ik hoef mijn schoenen niet uit te doen, dat is alleen voor kleine jongetjes die voetballen en met modder en gras aan de noppen naar binnen willen. We nemen plaats aan de eettafel. Marijke vertelt dat ze al een paar poetshulpen heeft gehad: ‘En toen kwam Larissa. Ze had meteen een energieke uitstraling. Het klikte.’ Larissa komt nu ongeveer twee maanden bij Marijke over de vloer.

Het contact leggen via PoetsStudent en daadwerkelijk afspreken ging snel. Het was fijn dat Larissa zo snel reageerde en na twee dagen al voor de eerste keer kwam poetsen. Marijke lacht en zegt: ‘De eerste keer was ons huis behoorlijk vies.’

Larissa studeert Fotografie. Een paar uurtjes per week werken als PoetsStudent is ideaal. Zoals ze het zelf zegt: ‘ik heb een afwisselend leven, elke week is anders.’ Ze heeft een lange tijd als bijbaan in de horeca gewerkt en als receptioniste. ‘Dat moest iedere week op vaste tijdstippen en bovendien heel vermoeiend.’ Wat is er dan zo fijn aan schoonmaken? ‘Ik heb al een heel sociaal leven. Met dit werk is het muziekje aan en gaan. Ook ruimt het mijn hoofd op.’ Larissa vertelt dat er medestudenten zijn zonder bijbaan, die moeten dingen laten terwijl zij nu lekker een weekendje weg kan of geld heeft voor een extra biertje. Larissa’s vrienden weten van haar bijbaan. ‘Schoonmaken bij Marijke is echt een begrip nu.’ Marijke beveelt PoetsStudent aan bij vrienden en kennissen: ‘Het is reuzemakkelijk. Iemand uit de krant inhuren is minder persoonlijk en van studenten weet je dat ze geen gekke dingen doen’.   

Toch is schoonmaken socialer dan je denkt. Marijke: ‘Voordat ik ‘s ochtends naar mijn werk ga kletsen Larissa en ik altijd even bij, ook snel al over best intieme dingen.’ Zulke gesprekken voer je niet met iemand die je als schoonmaakster uit de krant hebt geplukt. ‘Bovendien is mijn ervaring dat de studenten die staan ingeschreven goed weten hoe je schoon moet maken. Bijvoorbeeld dat je geen schuurspons gebruikt om een inductiekookplaat schoon te maken. Dat hoef je allemaal niet uit te leggen.’