Een filmkrant maken met je (oppas)kinderen

Filmkrant_OppasStudent

Een filmkrant maken
Zoals jullie misschien hebben gezien in mijn eerdere blogs, heb ik bij Cinekid gewerkt. Ik heb hier veel met media-educatie te maken gehad en ik dacht: andere oppassers willen hier misschien iets mee doen. Je kunt namelijk een middagje filmkijken, veranderen in een gezellige oppas-activiteit! Zo kun je een filmkrant maken die de ouders later kunnen lezen/bekijken.

Wat staat er in jouw filmkrant?
– een recensie (8+) of een interview/nagesprek met je oppaskindjes
– plaatjes/tekeningen van de film (3+)
– een filmposter (4+)

Hoe schrijf je een recensie?
Een recensie bestaat uit een korte omschrijving van de inhoud van de film en een onderbouwde mening over de film (goed of slecht en waarom). In een recensie kan je laten weten wat je van de film vond. Deze recensie helpt andere mensen dan weer om te kiezen om de film te gaan zien, of juist niet. Vaak wordt er een beoordeling gegeven in de vorm van sterren. Eén ster betekent dat de film superstom is en vijf sterren betekent dat de film zo goed is, dat het niet beter kan.

Het is handig als je voor je de film gaat kijken alvast onderzoek doet. Schrijf alvast op wie de regisseur is, welke acteurs erin spelen, wat het genre van de film is en bekijk de trailer. Aan de hand van deze informatie heb je alvast een idee wat voor type film je gaat kijken. Bespreek ook met elkaar wat je denkt dat er gaat gebeuren, op welke andere film deze film lijkt.

Tijdens het kijken is het handig als je er pen en papier bij hebt. Een film duurt best wel lang en na het kijken, ben je vaak de details weer vergeten. Let tijdens het filmkijken op:
– het verhaal
– het acteerwerk
– de sfeer van de film (romantisch, grappig, spannend, eng)
– geluid
– camerabeweging, kleur, beeld

Schrijf alles wat je opvalt op. Tijdens een spannende scène ontdek je misschien dat het geluid het eigenlijk vooral spannend maakt, of misschien merk je dat het verhaal op een ander verhaal lijkt, of misschien moet je huilen tijdens de film of lachen. Schrijf het allemaal op!

Na de film is het tijd voor het echte werk. Bedenk alvast hoeveel sterren je de film wil geven. Denk goed na over welke dingen je goed en slecht vond. Begin dan met het schrijven van je recensie. Eerst kort het verhaal vertellen, maar verklap niet meteen alles! Vertel dan wat je goed of slecht vond. Probeer te vertellen waarom je het goed of slecht vond. Zoek voor inspiratie recensies op via internet en bespreek of jullie het met de beoordeling eens zijn of niet.

Een nagesprek
Als je oppaskindjes nog iets te jong zijn om zelf een recensie te schrijven, kan je ze vragen stellen na de film. Hierdoor denken ze extra na over de film en ontwikkelen ze een mening. Vragen zoals:
– Vond je de film leuk? En waarom?
– Was het verhaal spannend, verdrietig, grappig, romantisch of iets anders?
– Kan je het verhaal in een paar zinnen samenvatten?
– Wat heeft de titel van de film met de film te maken?
– Welk stukje van de film vond jij het beste?
– Wat voor persoon is de hoofdpersoon? Beschrijf hem/haar eens.
– Wat voor soort film is het? Documentaire? Live-action (met echte mensen)? Animatie?
– Wat is het genre/type film?

Om dit nagesprek in je filmkrant te stoppen, kun je de antwoorden opschrijven.

20160113-IMG_2644Beelden van de film
Als je thuis een printer hebt, kun je plaatjes van de film opzoeken en uitprinten. Versier je filmkrant met de plaatjes. Als je geen printer hebt, kan je tekenen! Je hoeft niet per se mensen te tekenen, denk maar eens na over het huis, het huisdier, de bomen die in de film voorkwamen. Misschien ging de film over een boek, teken dan eens het boek!

Filmposter maken
Een filmposter kan een goede voorkant van je filmkrant zijn. Een filmposter wordt gemaakt om mensen nieuwsgierig te maken. Het is een reclame voor de film. Op de filmposter staan de belangrijkste dingen van de film. Vaak staat de hoofdpersoon erop. Er staat ook op wie de regisseur is, de belangrijkste acteurs zijn en natuurlijk hoe de film heet. Denk eens na hoe je poster eruit moet zien, en begin snel met kleuren, schilderen, knippen en plakken!