Bekendmaking Oppas van het Jaar 2015

En de Oppas van het Jaar 2015 is… Yara!

OppasStudent organiseerde dit jaar voor de vierde keer de verkiezing Oppas van het Jaar. Alle kinderen uit Nederland mochten hun oppas opgeven door ons met een foto te laten zien waarom hun oppas de allerliefste, grappigste, leukste of stoerste oppas van het afgelopen jaar is. En dat hebben we geweten! Er werd massaal gereageerd en we ontvingen dit jaar een recordaantal inzendingen. Dank hiervoor!

Het was een lastige opgave, maar wij hebben drie winnaars gekozen: Op de eerste plaats oppas Yara, genomineerd door haar oppaskindje Mike. Op de tweede plaats oppas Cindy, genomineerd door haar oppaskinderen Fenna en Jinte. En op de derde plaats oppas Melissa, genomineerd door haar oppaskinderen Jenske, Fiene en Benthe.

Nummer 1: Yara

Afgelopen vrijdag hebben wij Yara overvallen in Alphen aan de Rijn. Susan, de moeder van Mike, had Yara met een smoesje naar hun huis gelokt toen wij van OppasStudent ineens voor de deur stonden. Hoewel Yara al vermoedde dat Mike en Susan haar hadden opgegeven voor de verkiezing Oppas van het Jaar, was het toch een verrassing dat zij de winnaar bleek te zijn. ‘Ik ben wel een beetje overrompeld,’ lacht Yara. Susan vertelt dat Yara heel bescheiden is. ‘Ze staat eigenlijk niet graag in de aandacht, maar dat moet nu maar even want ze verdient dit echt!’ Mike dartelt vrolijk rond in de kamer. Zodra hij het prijzenpakket ziet dat Yara in handen heeft, kruipt hij bij haar op schoot. Enthousiast scheurt hij de cadeauverpakking open. Samen bestuderen ze de inhoud.Het prijzenpakket bestaat uit de encyclopedie Over het dierenrijk, een iPadhoes, een laptophoes en het Lieve Oppas invulboekje. Mike begint meteen te bladeren in de dierenencyclopedie. ‘Wat is dat, Mike?’ vraagt Yara. Ze wijst een plaatje aan. ‘Een zebrapaard,’ roept Mike opgetogen.

Maar… dit waren natuurlijk nog niet alle prijzen die bij het eerste prijzenpakket horen! Susan lacht geheimzinnig en loopt richting de achtertuin. Yara kijkt haar vragend aan. Uit de schuur tovert Susan een gloednieuwe beixo share fiets tevoorschijn. Deze werd een paar dagen eerder stiekem bezorgd voor Yara. Mike ziet de fiets en springt meteen op zijn eigen fietsje. ‘Kom Yara, fietsen!’ Yara lacht en rent achter Mike’s fiets om hem aan te duwen. Ze is erg blij met deze hoofdprijs. ‘Ik had toevallig echt een nieuwe fiets nodig. En deze is ook nog eens prachtig!

Susan vertelt waarom ze Yara samen met Mike opgaf voor deze verkiezing. ‘Wij hebben Yara leren kennen als stagiaire bij de babygroep waar mijn zoon zat. Toen ze daar klaar was met haar stage is Yara bij ons komen oppassen.’ Mike is geboren met het Goldenhar syndroom en de linkerkant van zijn gezichtshelft is onderontwikkeld. ‘Toch heeft Yara Mike gelijk in haar hart gesloten,’ vertelt Susan. ‘Mijn zoon Mike was eerst een schuchter manneke. Hij had het niet zo op anderen en ging liever zijn eigen gang. Maar toen hij Yara leerde kennen, werden ze meteen dikke maatjes.’ Ineens vond hij het helemaal niet meer erg als zijn ouders er niet waren. Zodra Yara kwam oppassen, had hij alle aandacht voor haar. ‘We mochten op een gegeven moment blij zijn als hij nog even gedag kwam zeggen als wij weggingen,’ lacht Susan. Yara stak veel energie in Mike. Ze oefende zelfs met gebarentaal, zodat ze gemakkelijker kan communiceren met hem. En ze proefde alle hapjes die hij maakte, ook al is ze zelf geen makkelijke eter. Susan: ‘Dat was echt geweldig om te zien.’

Laatst was Yara op Mike’s verjaardag. Het viel de andere gasten ook meteen op dat Yara zo leuk met hem omgaat. Susan: ‘”Wat een leuke oppas heb jij,” zeiden ze allemaal tegen me!’ Yara wordt er een beetje verlegen van. ‘Maar dat is natuurlijk wel super leuk om te horen.’

Dan is het tijd voor taart. Mike helpt zijn moeder met het aansnijden en geeft het eerste stukje aan Yara. ‘Hmm, lekker!’

Drie vragen aan Yara:

1. Wat vind je zo leuk aan oppassen?

Yara: ‘Ik ben gewoon gek op kinderen. Het leukste vind ik dat je met oppassen echt een band krijgt met een kind. In het begin is het altijd even aftasten, maar hoe vaker je gaat oppassen, hoe beter je elkaar leert kennen. Ik vind het leuk om naar een ingang te zoeken bij kinderen. Bij Mike was dat bijvoorbeeld het plaatje van een paard dat ik op mijn telefoon heb. Zodra hij dat zag, kwam hij altijd naar me toe om samen naar het paard te kijken.’

2. Waarom is het leuk om de oppas van Mike te zijn?

Yara: ‘We doen veel leuke dingen samen. Bijvoorbeeld samen een boekje lezen, dan kruipt hij lekker bij me op schoot. Of een dvd kijken. Maar het leukste vindt Mike kleien.’ Yara heeft het woord klei inderdaad nog niet uitgesproken, of Mike rent al naar de kast om de klei tevoorschijn te halen. ‘Kom Yara, klei. Kom op!’

3. Wat is jullie leukste oppasherinnering?

Yara: ‘Dat was toen Mike ontdekte dat we foto’s konden maken met mijn telefoon. We hebben een hele fotoshoot gedaan samen. Mike wilde steeds weer een nieuwe foto maken. Die serie selfie’s is hartstikke leuk geworden, ik heb ze nog allemaal op mijn telefoon staan.’

Yara mag zich Oppas van het Jaar 2015 noemen en volgt daarmee oppas Fleur (2014), oppas Merel (2013) en oppas Sabrina (2012) op.

Oppas gezocht?

Via OppasStudent vind je eenvoudig een oppas in de buurt. Schrijf je gratis in op de website van OppasStudent en ga direct op zoek!