Senior&Studenten bieden ondersteuning in woonvoorziening De Uylenburgh

De studenten van de Vinderij (OppasStudent, PoetsStudent en Senior&Student) worden ook als uitzendkracht ingeschakeld door verschillende bedrijven uit het hele land. In deze reportage lees je wat onze studenten betekenen voor woonzorgvoorziening De Uylenburgh in Amsterdam.

‘Ik heb zelf ook studerende kinderen gehad. Jonge mensen maken ons weer jong!’

Een paar jaar geleden was woonzorgvoorziening De Uylenburgh op zoek naar een aantal ondersteunende krachten in de activiteitenbegeleiding en klopte daarvoor bij de Vinderij aan. Larisa (Hoofd Zorg en Welzijn) is erg tevreden over de gemotiveerde en enthousiaste studenten die in de loop der jaren aan De Uylenburgh gekoppeld zijn.

Momenteel werken er negen verschillende studenten. Naast ondersteuning bij de activiteitenbegeleiding, helpen zij in de schoonmaak en assisteren ze iedere dag tijdens de borrel en het diner als gastvrouw. Op een mooie zomerdag in augustus werkten studentes Julia, Nina en Lara tegelijk en namen wij letterlijk een kijkje in de keuken. Bouwkundestudente Julia (23) is al vanaf 6.45 druk bezig in de keuken om kok Afra te helpen met het ontbijt en de lunch voor de bewoners. ‘Het is erg gevarieerd, iedere dag staat er wat anders op het menu,’ vertelt Julia. ‘Veel bewoners kiezen er ‘s ochtends voor om rustig op hun eigen appartement te ontbijten, maar tijdens de lunch en het diner zit de gezamenlijke woonkamer gezellig vol.’ Julia begon twee jaar geleden bij De Uylenburgh als ondersteuner bij de activiteitenbegeleiding. Sinds kort werkt zij twee dagen per week als gastvrouw tijdens de borrel en het diner en af en toe, zoals vandaag, springt ze bij in de keuken om te helpen met de maaltijden en de afwas. ‘Doordat ik nu ook ‘s ochtends op de appartementen kom om het ontbijt te brengen, leer ik nog meer bewoners kennen. Het contact met hen is heel leuk. Ik ken ze allemaal bij naam.’

Een verdieping hoger is psychologiestudente Nina (21) druk in de weer met een kar vol schoonmaakspullen. In haar vrije uurtjes verdient ze graag bij als PoetsStudent. Al anderhalf jaar komt ze bij hetzelfde huishouden waar ze iedere woensdag 5 uur achter elkaar poetst. In de zomerperiode heeft ze geen colleges waardoor ze veel tijd heeft om extra te werken. Het kwam haar dus erg goed uit dat ze via de Vinderij als vakantiekracht bij De Uylenburgh aan de slag kon. Samen met drie andere PoetsStudenten ving zij in de maanden juli en augustus de diensten van de vaste krachten op die op dat moment op vakantie waren. Nina werkt gemiddeld drie dagen per week bij De Uylenburgh. ‘Ik vind dit een heel leuk baantje omdat ik al veel schoonmaakervaring heb, het leuk vind om te doen en het ook een groot sociaal aspect heeft.’ Nina zet de stofzuiger weer aan en gaat verder met het schoonmaken van het appartement van een van de bewoners.

De Uylenburgh bevindt zich midden in de Jordaan, aan de rustige Lauriergracht. De zes aaneensluitende grachtenpanden bevatten 37 ruime appartementen die bewoond worden door senioren van verschillende leeftijden. De jongste bewoner is begin zeventig en de oudste ver in de negentig. Tijdens de borrel spreken we activiteitenbegeleider José. Zij is ook heel blij met de extra hulp: ‘Je bent zelf rustiger en hebt meer tijd voor persoonlijke aandacht, dat merken de bewoners ook. Het zijn studenten met verschillende studieachtergronden waardoor ze verschillende gesprekken met de bewoners voeren. Er woont ook een oud-architect die het heel leuk vindt om met bouwkundestudente Julia te praten.’

De woonkamer druppelt langzaam vol en International fashion & branding-studente Lara (21) heet alle bewoners persoonlijk welkom. ‘Wat wilt u drinken mevrouw De Jong? Een advocaatje?’ Lara zorgt ervoor dat iedereen een plek aan tafel vindt en dat de glazen gevuld zijn. Van mangosap tot witte wijn. Een bewoner geeft aan dat ze het erg gezellig vindt dat er regelmatig studenten bij De Uylenburgh werken: ‘Ik heb zelf ook studerende kinderen gehad. Jonge mensen maken ons weer jong!’

Het is mooi weer, dus de tafels in de prachtige binnentuin zijn ook gedekt. Een bewoner heeft een Spaanse gast op bezoek en uiteraard kan zij ook lekker meegenieten van het driegangenmenu. Lara begroet haar in het Spaans: ‘Hola, en la sombra?’ De dames gaan inderdaad lekker in de schaduw zitten en genieten van een advocaatje met slagroom. Lara moest dit vroeger ook altijd voor haar oma inschenken. Laatst heeft ze het zelf voor het eerst geproefd en op de vraag wat ze daarvan vond, antwoordt ze lachend: ‘Ik zou het zelf nooit kiezen, haha!’ Lara leert de bewoners steeds beter kennen. ‘Als je mensen van hun kamer ophaalt voor de maaltijd, zie je de familiefoto’s aan de muur hangen en ontdek je dat ze allemaal verschillende levensverhalen hebben.’ Lara neemt zelf ook plaats aan tafel om samen met de bewoners te genieten van het voorgerecht. Vandaag een zomerse kikkererwtensalade.