Puur Natuurlijk Koken: eet volgens de seizoenen

Vind jij het ook belangrijk om geen eten te verspillen?

Puur-Natuurlijk-Koken-eet-volgens-seizoenen-OppasTipsDan is het prachtige kookboek Puur Natuurlijk Koken van chefkok Tom Hunt echt iets voor jou. Hij wil je in dit boek kennis laten maken met wat hij noemt ‘van-wortel-tot-vrucht’. Je gebruikt letterlijk alles van de ingrediënten, waardoor jij en je (oppas)kinderen gezonder eten, niets verspillen en geld besparen. Daarnaast leer je door het boek weer te eten volgens de seizoenen. Je (oppas)kinderen weten ook niet beter dan dat er heel het jaar dezelfde producten in de supermarkt liggen, maar aardbeien smaken in juli toch wel véél beter dan in december. Daarnaast zijn ze in juli ook veel goedkoper, dus dat zijn twee vliegen in één klap!

Like&Win: OppasStudent mag 1 exemplaar van het kookboek Puur Natuurlijk Koken weggeven! Winnen? Like het bericht op onze Facebookpagina vóór 30 juni 18.00 en maak kans!

Puur-Natuurlijk-Koken-seizoensproducten-cirkel-OppasTipsHet boek is verdeeld in de verschillende seizoenen: Lente, Zomer, Herfst en Winter. Bij de inhoudsopgave zie je in een opslag welke producten bij welk seizoen horen. Nu is het zomer, dus ik blader snel door naar het hoofdstuk ‘In de zomer’.  Er staat een hele lijst vol met producten uit dit seizoen. Ik wist wel dat aardbeien een product uit de zomer waren, maar aubergine, paprika en wortel ook? Een erg leerzaam boek! Door volgens de seizoenen te eten, ben je meteen heel milieubewust bezig. Dat vindt OppasStudent ook erg belangrijk! Zoals Tom Hunt het beschrijft: ‘Seizoensproducten en kwaliteit gaan hand in hand. Fruit en groenten die op hun piek zijn geplukt of geoogst, smaken niet alleen beter, maar er zijn ook minder grondstoffen nodig om ze te verbouwen en ze worden vaak over kortere afstanden vervoerd.’

OppasStudent test de moussaka uit Puur Natuurlijk Koken

Wij van OppasStudent hebben zelf een zomers recept getest. Dit werd de moussaka van gegrilde aubergine, spinazie en tomaat. Door de foto in Puur Natuurlijk Koken liep het water me in de mond! Alle ingrediënten waren gewoon bij de supermarkt te koop, dus ik hoefde niet naar een natuurwinkel of de markt. Het gerecht was voor vier personen. Ik heb er twee dagen van gegeten en de tweede dag smaakte het nog lekkerder. Volgens Tom Hunt komt dat doordat de smaken dan beter op elkaar in kunnen werken en de moussaka iets steviger wordt.

Puur-Natuurlijk-Koken-benodigdheden-op-tafel-OppasTipsDit heb je nodig:

1 aubergine
1 ui
olijfolie
½ theelepel komijnzaad
100 gram linzen
400 gram tomatenblokjes (blik)
200 gram spinazie
150 gram ricotta
150 gram yoghurt
snufje geraspte nootmuskaat

Zo maak je de moussaka:

  1. Snij de aubergine in plakjes en gril deze in een grillpan of op een grillplaat.
  2. Snij de ui in ringen. Bak deze met de komijn in de olijfolie in een grote pan op laag vuur. Kook ondertussen de linzen 15 – 25 minuten tot ze gaar zijn en giet af.
  3. Verwarm de oven voor tot 190 graden. Doe de tomaten bij de ui, breng aan de kook en voeg de linzen toe, gevolgd door de spinazie. Haal de pan van het vuur zodra de blaadjes beginnen te slinken.
  4. Meng in een kom de ricotta met de yoghurt en breng op smaak met peper en zout.
  5. Schep de helft van het linzenmengsel in een ovenschaal. Leg de helft van de aubergine erop, verdeel de helft van het yoghurtmengsel erover en bestrooi met een snufje nootmuskaat. Herhaal de laagjes en eindig met het yoghurtmengsel en nog een snufje nootmuskaat.
  6. Bak 25 minuten in de oven tot de moussaka door en door warm is.
  7. Genieten!
Puur-Natuurlijk-Koken-eindresultaat-moussaka-OppasTips
Foto’s: OppasStudent ©

Meer recepten uit Puur Natuurlijk Koken maken? Bestel snel het prachtige kookboek via deze link of doe mee aan onze winactie!