PoetsStudent van de Maand: Mélanie

poetsStudent van de Maand Mélanie
Foto’s: PoetsStudent ©

‘Het geeft veel voldoening dat ik mensen blij maak met een opgeruimd huis’

Het is vrijdagochtend in een levendige straat in Amsterdam. PoetsStudent Mélanie is al een tijdje druk in de weer. Mélanie (21 jaar, student Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie) maakt sinds een paar maanden schoon bij dit huishouden. Ze is PoetsStudent geworden omdat ze het fijn vindt om mensen te helpen. Het schoonmaken bevalt Mélanie goed. ‘Bij mijn studie ben ik vooral veel met mijn hoofd bezig, dus naast het studeren is het wel lekker om even fysiek bezig te zijn. Het geeft veel voldoening dat ik mensen blij maak met een net huis.’

Voordat ze begon bij dit huishouden, kwam ze eerst kennismaken. ‘De kennismaking was erg leuk. Ik had gelijk een klik met Stella. We konden het goed met elkaar vinden.’ Mélanie vertelt: ‘Stella en haar man hebben allebei een drukke baan en veel sociale contacten. Daarom blijft er voor het huishouden niet veel tijd over.’ Het geeft haar een goed gevoel dat ze het huishouden kan helpen. Mélanie heeft al een aantal jaar ervaring met schoonmaakwerk. Ze heeft inmiddels bij veel verschillende huishoudens schoongemaakt. ‘Altijd als ik de deur weer achter me dichttrek, denk ik: Wat fijn dat het nu weer netjes is. Daar zullen ze blij mee zijn.’

Mélanie komt elke week vijf uur schoonmaken bij het huishouden. ‘Het is een groot huis. In die vijf uur maak ik alles schoon: de woonkamer, keuken, badkamer, toilet, gang en slaapkamers. Daarnaast strijk ik en wanneer het nodig is doe ik ook extra klusjes. Inmiddels heb ik een vaste routine gevonden.’ Het contact met het huishouden verloopt meestal via sms. ‘Dan sturen ze me een berichtje wanneer ik kan komen. Zo kunnen we gemakkelijk afspraken maken. Ook als er bijzonderheden zijn, sturen we gewoon even een berichtje.’ Mélanie vindt het fijn vindt om zelfstandig te werken en ze neemt ook graag zelf initiatief. ‘Soms hebben Stella en haar man haast en dan staan de ontbijtborden er nog als ik binnenkom. Ik vind het geen enkel probleem om dit op te ruimen. Ik weet hoe blij ze daarmee zijn als ze na een drukke werkdag ‘s avonds thuiskomen en het is allemaal weer lekker schoon.’