Bijzonder cadeauboek: Pap, vertel eens!

Een cadeau om te geven en weer terug te krijgen

Pap-vertel-eens-omdat-je-bijzonder-bent
Foto’s: OppasStudent ©

Zondag is het Vaderdag! Jouw (oppas)kinderen geven hun vader waarschijnlijk een schattig knutselwerkje met bijbehorend gedicht, maar wat geef jij? Heb jij nog veel vragen over je vader en zijn leven? Geef hem dan het boek Pap, vertel eens! cadeau. Dit boek staat vol met vragen aan jouw vader. Een veel origineler cadeau dan een paar sokken voor Vaderdag. De boeken van de reeks Vertel eens bestaan alweer 10 jaar. Pap, vertel eens! en Opa, vertel eens! zijn vorige maand in een nieuw jasje gestoken.

LIKE&WIN: OppasStudent mag twee exemplaren van Pap, vertel eens! weggeven! Winnen? Like dit bericht op onze Facebookpagina dan vóór 18.00 op Vaderdag en maak kans!

Het is de bedoeling dat je vader dit boek van A tot Z invult en weer aan jou teruggeeft. Jij hebt dan een boek vol waardevolle verhalen en herinneringen aan het leven van jouw vader. ‘Ik heb het boek twee jaar geleden aan mijn vader gegeven en ben er ontzettend blij mee. Zo leuk om te lezen over wie mijn vader was toen hij opgroeide en uit welk gezin hij kwam. Dat waren dingen waar we het daarvoor eigenlijk nooit over hadden. Een prachtig boek om te bewaren en later aan mijn kinderen te geven,’ is een van de vele enthousiaste reacties op het boek.

De levenslessen van jouw vader

Als je dit boek aan je vader cadeau geeft, krijg je antwoord op veel uiteenlopende vragen. Er worden vragen gesteld over klein zijn en opgroeien, vragen over familie, over vader worden, de liefde, over vrije tijd en leuke dingen en over wie hij is geworden. Denk aan: Wat zijn fijne herinneringen aan jouw vader? – Praatten jullie in het gezin makkelijk over emoties? – Wat wilde je worden toen je klein was? – Waarom vond je mijn moeder leuk? – Wat is je bijgebleven aan de dag dat ik werd geboren? – Weet je nog wat ik van mijn eerste schooldag vond? – Van welke muziek krijg jij een goed humeur? – Wat betekent geluk voor jou?

Wanneer je dit boek weer terugkrijgt van je vader, kom je enorm veel over hem te weten. Misschien heb je ook wel iets aan de levenslessen van jouw vader!

Elma van Vliet
Elma-van-Vliet-Opa-Pap-Vertel-Eens-Sarah-Wijzenbeek-©
Foto: Sarah Wijzenbeek ©

De schrijfster van de Vertel Eens boeken is Elma van Vliet. In 2001 was haar moeder ernstig ziek. Elma realiseerde zich toen dat ze nog zoveel vragen aan haar moeder had. Om antwoord te krijgen op al haar vragen, maakte ze het boek Mam, vertel eens voor haar. Dit boek vertelde niets, maar vroeg alleen maar. Het concept maakte iets los bij mensen en Elma kreeg al snel verzoeken om ook zulke boeken te maken voor vaders, opa’s en oma’s. Ze kreeg ontzettend veel reacties en al die reacties lieten Elma zien hoe belangrijk de verhalen van de mensen om hen heen zijn. Dat zijn de verhalen die er echt toe doen. ‘Om dit boek te maken heb ik veel gesproken over vaders. Omdat kinderen allemaal hun eigen vragen, verhalen en herinneringen hebben aan hun vader. Herinneringen aan vader die liever fietsbanden plakken in plaats van te zeggen dat ze van je houden. Vaders die braaf op de hoek van de straat stonden te wachten als je van dat feestje kwam en graag stoer wilde overkomen op je vrienden. Maar ook over vaders die met eindeloos geduld dingen bleven uitleggen die je maar niet leek te snappen, of je troostten en je wijze raad gaven als het even niet meezat,’ schrijft Elma in haar boek.