Balkonton: een moestuin op elk balkon

Een verticale moestuin op pootjes

Zijn jouw (oppas)kinderen gek op bloemetjes, beestjes en bijtjes? Zijn ze graag met de natuur bezig of wil jij je (oppas)kinderen meer over de natuur leren? Dan is het een goed idee om samen met hen een moestuin te onderhouden: lekker biologisch en je (oppas)kinderen worden zich bewust van hoe allerlei groentes groeien en wat daarvoor nodig is. Voor een moestuin is wel ruimte in de tuin nodig. Geen grote tuin? Geen probleem! Dan is de Balkonton ideaal. Dit is een verticale tuin op pootjes met in het midden een wormen-compost-buis. Op een oppervlak van minder dan twee stoeptegels kunnen jullie wel 15 tot 18 planten kweken; een leuke activiteit tijdens het oppassen!

LIKE&WIN: OppasStudent mag compostwormen weggeven voor in de Balkonton! Wormen? Ja wormen! Deze zijn erg belangrijk om de Balkonton gezond te houden. Winnen? Like dit bericht op onze Facebookpagina vóór maandag 25 mei 18.00 en maak kans!

Compostwormen in de balkonton

Met de Balkonton kan iedereen aan de slag: ook mensen zonder grote tuin of groene vingers. Eigen GFT-afval composteer je, jullie helpen de bijen een handje en plukken er zelf de vruchten van. Je hoeft met je (oppas)kinderen geen grond om te spitten of zware bloempotten van nieuwe aarde te voorzien. Wanneer jullie Balkonton is geïnstalleerd, moeten de compostwormen erin die het zware werk doen: zij woelen de aarde om en voorzien de Balkonton van compost. Jij en je (oppas)kinderen hoeven dus alleen water te geven, te zaaien, te oogsten en te genieten van wat er groeit!

Workshops

De Balkonton kan kant en klaar gekocht worden, maar je kunt hem ook zelf maken tijdens een workshop. In een workshop van ongeveer drie uur maken jullie je eigen Balkonton die na afloop mee naar huis gaat. Ook krijg je tijdens de workshop informatie over het composteren. Voor je (oppas)kinderen is er de workshop Wormenpoepfabriek, waarvan de eerstvolgende op 3 juni is in De Balkonie in Amsterdam. Daarin maken zij een mini-wormenbak met kijkvenster die je (oppas)kinderen kunnen versieren. Na afloop krijgen zij een handje compostwormen mee naar huis. Bekijk hier de verschillende data van de workshops. Geen tijd voor een workshop? Bekijk hier waar de Balkonton te koop is of bestel hem online!

Goed voor het milieu

Naast dat het een leuke bezigheid is, is de Balkonton ook erg goed voor het milieu. In een stad als Amsterdam wordt slechts zestien procent van het GFT-afval gescheiden ingezameld. De rest verdwijnt in vrachtwagens op weg naar de verbrandingsoven wat erg veel CO2 uitstoot. Zelfs als je niet al je GFT in de Balkonton kwijt kan, lever je nog een positieve bijdrage!