ANNE: theaterstuk over Anne Frank

Neem je (oppas)kinderen mee naar Theater Amsterdam!

Donderdag 23 april mocht OppasStudent naar het Theaterstuk Anne. In de media had ik al veel lovende reacties voorbij zien komen, dus mijn verwachtingen waren hoog. Toen ik rond 19.30 bij Theater Amsterdam aankwam, stonden er een aantal touringbussen waar drukke en enthousiaste kinderen uit kwamen rennen. Meteen al bleek dat ANNE ook onder kinderen erg geliefd is. Wild en fanatiek beklommen ze de letters ANNE die voor Theater Amsterdam staan opgesteld. Ik vroeg mij af of al deze kinderen geboeid zouden zijn tijdens het theaterstuk. Zodra het licht in de theaterzaal uitging en het doek open, werd het boven al mijn verwachtingen uit doodstil in de zaal. Dit bleef zo tot de slotscène. De kinderen waren dus zeker wel geboeid door ANNE.

Like&Win: Wil jij ook met je (oppas)kinderen naar Theaterstuk Anne? OppasStudent mag 2x 2 kaarten weggeven voor Theaterstuk Anne! Winnen? Like het bericht op onze Facebookpagina vóór 4 mei 18.00 en maak kans! ANNE is te bezoeken voor kinderen vanaf 10 jaar en ouder.

Anne in Parijs

De eerste scène van ANNE was voor mij verwarrend en ik begon te twijfelen aan mijn eigen kennis. Anne had de Tweede Wereldoorlog toch niet overleefd? De scène speelde zich af in Parijs, na de Tweede Wereldoorlog. Anne maakt daar kennis met een uitgever, Peter. Zij begint hem haar hele verhaal, zoals beschreven in haar beroemde dagboek, te vertellen.In de voorstelling komt Anne telkens weer bij Peter terug, wat een leuk effect is. De eerste scène gaat over een leven wat Anne had kunnen hebben; als zij niet was omgekomen in Bergen-Belsen.

Indrukwekkende decorstukken

Over het decor ben ik erg enthousiast. Zowel het huis aan het Merwedeplein als Het Achterhuis worden prachtig en op ware grootte weergegeven. Het reusachtige podium van Theater Amsterdam biedt daar ook plaats voor. Het theaterstuk leidt ons door het levensverhaal van Anne: het onbezorgde leven aan het Merwedeplein, de steeds striktere regels voor Joden, het onderduiken in het Achterhuis, op transport naar Westerbork en later naar Bergen-Belsen. Het Achterhuis is helemaal nagebootst zoals het er echt uit heeft gezien. Toch kreeg ik zelf geen benauwd gevoel van Het Achterhuis, terwijl Anne in haar dagboek schrijft dat zij daar de onderdrukking hevig voelde. Ik vond het er gedurende het stuk nog best gezellig uitzien, terwijl ik niet denk dat dat de sfeer is die er toen heerste.

Projecties uit de realiteit

Wat erg veel indruk op mij maakte, zijn de beelden die gedurende het stuk enorm groot geprojecteerd worden. Hier zie je beelden uit de realiteit van toen: Hitler, nazi’s, Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog, mensen die opgepakt worden. Ook worden er foto’s getoond van mensen uit de concentratiekampen. Tevens tettert het geschreeuw van Hitler door de zaal tijdens het tonen van de beelden; de grimmige sfeer van toen wordt daardoor goed op het publiek overgebracht.

Tijdens het theaterstuk worden er ook regelmatig delen uit het dagboek van Anne groot op het decor geprojecteerd. Dit maakt veel indruk op mij omdat het de realiteit erg dichtbij brengt: dit zijn de woorden die Anne destijds in haar dagboek schreef. Deze woorden moeten ook op de aanwezige kinderen in de zaal veel indruk hebben gemaakt. Ik denk dat dit theaterstuk kinderen ook enthousiast maakt om zelf het Dagboek van Anne Frank te lezen. Dit avondje uit samen met je (oppas)kinderen is meteen een mooie bijdrage aan hun kennis over de Tweede Wereldoorlog.

Slotscènes

De laatste scènes raakten me het meest; vader Otto Frank, die als enige overleefde, vertelt het publiek hoe Anne en de andere bewoners van Het Achterhuis aan hun einde zijn gekomen. Hij dit doet vanaf een podium zonder decor wat het leed kracht bij zet. Hierna laat de slotscène een bevroren beeld zien waarop de verschillende slachtoffers verspreid over het grote podium staan. Anne komt hier nog een keer aan het woord met haar dagboek in haar handen. Ze vraagt zich af of haar verhaal ooit door iemand gehoord zal worden. Daarna loopt ze weg over een spoorlijn en kijkt nog een keer achterom de zaal in. Na dit krachtige einde volgt een groot applaus van het publiek.

Theater Amsterdam

Wat heel fijn is aan Theater Amsterdam, is dat het zich buiten het centrum bevindt. Er is daardoor genoeg parkeergelegenheid. Ook is het erg handig dat je bij binnenkomst al drankjes en lekkers voor in de pauze kunt bestellen. In de pauze staat je bestelling bij de garderobe klaar. Des te meer tijd er voor je (oppas)kinderen is om zich buiten uit te leven en te klimmen en klauteren op de letters van ANNE. Wil jij ook met je (oppas)kinderen naar Theaterstuk ANNE? Doe dan mee aan de winactie of bestel hier je tickets.