Op zondagavond poetsen? UitzendStudent Naomi draait haar hand nergens voor om

‘Ik kom wanneer ze mij het hardst nodig hebben, dus ook op zondagavond na een fotoshoot’

Het is zondagavond acht uur. Naomi (22 jaar, student Media en Cultuur) gaat schoonmaken bij een culinaire fotostudio. Ze werkt hier als PoetsStudent. Voordat ze begint, overlegt Naomi altijd even met de fotograaf wat er moet gebeuren, waarna ze zelfstandig aan de slag gaat.

Vandaag is de fotograaf nog druk bezig als Naomi binnenkomt. ‘Goed dat je er bent. Zou je vandaag ook even dit kastje willen doen?’ Hij laat Naomi het kastje zien waar hij aan heeft geklust. ‘Verder niks bijzonders, je weet wat te doen.’

Naomi lacht: ‘Ja hoor, geen probleem!’ Ze loopt een rondje door de studio. ‘Het verandert hier elke week, er zijn altijd weer nieuwe projecten bezig. Het verschilt dan ook per keer wat er schoongemaakt moet worden. De ene keer sop ik de keukenkastjes uit en de andere keer ontvet en boen ik de roosters van de afzuiginstallatie.’

Terwijl Naomi het aanrecht afneemt, vertelt ze hoe ze hier terechtgekomen is: ‘Toen ik hoorde dat deze culinaire fotostudio een PoetsStudent zocht, wilde ik hier heel graag werken!’ Binnen haar studie heeft Naomi de richting Filmstudies gekozen. Na haar bachelor is ze van plan om te beginnen aan een koksopleiding. ‘Koken en fotograferen zijn mijn grootste hobby’s. Daarom is het zo leuk om hier te werken. Ik heb ook al een keer mogen meekijken bij een fotoshoot.’

 

Het is duidelijk te zien dat Naomi het erg naar haar zin heeft bij de fotostudio. Ze werkt met veel enthousiasme. Haar interesses sluiten goed aan bij de werkplek en ze heeft een persoonlijke klik met de fotografen. Ze begrijpen elkaar snel en zitten op één lijn. Dat is belangrijk, want de fotostudio staat vol waardevolle apparatuur waarbij je goed op moet letten en voorzichtig te werk moet gaan. Naomi is flexibel, ze komt zelfs op zondagavond schoonmaken als dat het beste uitkomt. ‘Ik kom wanneer ze mij het hardst nodig hebben, dus ook op zondagavond na een fotoshoot.’ Het contact verloopt soepel, vertelt ze. ‘We spreken meestal via sms af wanneer ik kom. Ook als er bijzonderheden zijn sturen we een smsje.’

Soms blijft er eten over van de shoots. ‘Laatst waren er allemaal lekkere dingen over, luxe producten die je als student niet koopt. Ik mocht zelf uitzoeken wat ik mee naar huis wilde nemen, dus ik ging met een volle boodschappentas naar huis. Heel leuk!’

Naomi vindt schoonmaken een fijne bijbaan. ‘In een culinaire fotostudio is het natuurlijk heel belangrijk dat het goed schoon is. Het geeft veel voldoening om even een paar uurtjes daarmee bezig te zijn. Het werkt rustgevend.’ Omdat het zo goed klikt, is het niet bij het schoonmaken van de studio gebleven. ‘Ik pas sinds kort ook af en toe op de kinderen van de fotograaf.’ Ze vindt het leuk om verschillende dingen te doen. ‘Ik blijf graag bezig, dus het is voor mij ideaal dat ik dit werk kan afwisselen met mijn andere bijbaantjes.’