Oppas van de Maand: Zoé

‘Mijn studentenkamer hangt vol met tekeningen van mijn oppaskinderen’

Zoé (21 jaar, student Algemene Sociale Wetenschappen) is de vaste OppasStudent van Eefje (7), Joep (5) en Fenna (5). Iedere vrijdag haalt ze hen om twaalf uur op uit school met de bakfiets en past op tot de ouders thuiskomen van hun werk. Tussendoor brengt ze Eefje nog naar pianoles. Vandaag zijn alleen Eefje en Fenna thuis, Joep is bij een vriendje spelen. Er komen ook geregeld vriendjes en vriendinnetjes bij hen spelen. Zoé: ‘Soms heb ik wel acht kinderen in huis, het is dan gezellig druk!’

Meestal gaat Zoé met de kinderen tekenen, knutselen of spelletjes spelen. ‘Maar ze vinden het ook leuk om buiten te spelen.’ Vandaag wordt er getekend en geknutseld. Op de keukentafel liggen stiften, glitterpennen, stickers en andere knutselspullen. Voor Zoé, van Fenna staat er op een van de tekeningen. ‘Mijn studentenkamer hangt vol met tekeningen van mijn oppaskinderen,’ vertelt Zoé. Eefje vertelt dat ze dit gezien hebben, toen ze op bezoek gingen bij Zoé. ‘Ja, toen gingen we pannenkoeken bakken!’ roept Fenna opgetogen. Ze heeft vandaag haar mooiste jurkje aangetrokken voor de foto’s.

Zoé is dol op kinderen: ‘Kinderen hebben zo’n andere belevingswereld en kunnen van die gevatte opmerkingen maken.’ Het is voor haar de ideale bijbaan. Tussen Zoé en haar oppasgezin klikte het meteen. Hoewel de kinderen haar in het begin wel een beetje streng vonden. ‘Ze wilden me eerst een beetje uittesten, maar ik liet ze natuurlijk niet onbeperkt snoepjes eten,’ lacht Zoé. Ze vindt het belangrijk om één lijn te trekken met de ouders. Nu zijn de kinderen helemaal gek op Zoé. Ook hun ouders zijn erg blij met haar. Het valt zelfs anderen op dat Zoé zo’n leuke oppas is. ‘Laatst kreeg ik een berichtje van een moeder die gezien had dat ik de kinderen uit school kwam halen. Ze wilde graag dat ik ook hun oppas zou worden.’

‘Wat zullen we nu gaan doen?’ vraagt Zoé. ‘Stopdansen!’ roepen Fenna en Eefje in koor. Zoé vindt het goed. Ze vraagt welk liedje er gedraaid moet worden. ‘Als ik de baas was van het journaal,’ aldus Eefje. De muziek start en de meiden beginnen te dansen. Zodra de muziek gepauzeerd wordt, “bevriezen” ze. ‘Degene die te laat is, is af.’ legt Eefje uit. Fenna: ‘Ik ga winnen!’ Zoé: ‘Echt niet!’ Fenna: ‘Echt wel!’ Lachend dansen en springen ze de kamer rond.

Ook op zoek naar een OppasStudent? Schrijf je gratis in en ga direct op zoek!