Muzieklessen bij De Sound Community

Lessen in drummen, toetsen en gitaar

Zijn jouw (oppas)kinderen muzikaal? Dan kunnen zij hun talenten verder ontwikkelen door muzieklessen te volgen. Dit kan bij muziekschool De Sound Community met locaties in Rotterdam en Amsterdam. Er worden muzieklessen gegeven voor drums, gitaar en toets.

Like&Win: OppasStudent mag een gratis drum- of gitaarles verloten. Om kans te maken op deze prijs, like je dit bericht op onze Facebookpagina vóór maandag 16 maart 10.00!

Eigen lesmethode

De eerste vestiging van de Sound Community werd 5,5 jaar geleden opgericht in Rotterdam. Sinds 2014 is er ook een vestiging in Amsterdam. Alexander Bergmann, oprichter van de muziekschool, ontwikkelde zelf een lesmethode voor drums. Het uitgangspunt van zijn methode was dat het een feest moet zijn om naar de drumles te komen en met muziek bezig te zijn. Ook moet de muziek tijdens de drumles aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen. Ten slotte moeten leerlingen vanaf de eerste les het gevoel hebben al wat te kunnen. Later kwamen er naast drumlessen ook toets- en gitaarlessen bij. Deze worden door andere docenten gegeven. ‘Samen stomen we de leerlingen klaar om bandjes te vormen met een groots optreden aan het einde van het jaar’, vertelt Alexander.

Meespelen met bekende muziek

Anders dan op veel muziekscholen waar leerlingen als basis noten moeten leren, probeert de Sound Community hen muziek te leren maken door ze mee te laten spelen met bekende pop/rockmuziek. Alexander vertelt: ‘Wij merken dat het motiverend werkt om kinderen te leren luisteren naar muziek, te leren meespelen met muziek en ze het gevoel te geven dat ze zelf een rockster zijn! Zelf hebben we een lesprogramma samengesteld op basis van bepaalde pop- en rockliedjes met een opbouw in moeilijkheid. Wat we ook te gek vinden is als kinderen zelf met liedjes komen die ze willen spelen’.

Concert

Als leerlingen een liedje beheersen, mogen ze het spelen voor de camera. De opname wordt gepost op een besloten Facebookpagina, waar alle leerlingen en hun ouders toegang tot hebben. Op deze manier kunnen leerlingen hun performance terugvinden en laten zien aan familie en vrienden. Aan het eind van het jaar organiseert de Sound Community een concert. Alle leerlingen staan op het programma en mogen familie, vriendjes en vriendinnetjes meenemen. Naast individuele optredens, zijn er ook acts met meerdere drummers en zelfs met bandjes. Hieronder een indruk van hoe zo’n concert eruitziet:

OppasStudent interviewde Alexander Bergmann

Wat is jouw mooiste herinnering aan muziek maken als kind?
‘Ik heb talloze fantastische herinneringen aan muziek maken toen ik jong was. Één moment springt er toch wel uit. Ik denk dat ik een jaar of 10 was toen mijn broer in een band zonder drummer speelde. Ze hadden een optreden op het eindfeest van zijn middelbare school en ik mocht meedoen. Ik was bloednerveus maar vond het geweldig. Zoveel mensen, zoveel plezier, de kick van het entertainen en optreden: het was gewoonweg verslavend!’

Wat dreef jou om een muziekschool te beginnen?
‘In 2009 zat ik in mijn laatste jaar van de Rockacademie in Tilburg. Om mijn lesbevoegdheid te halen liep ik stage. Geïnspireerd door mijn eigen muzieklessen als kind, de Rockacademie, de film School of Rock en mijn eerdere stage ervaringen, kwam ik op het idee om een zelf een lesmethode voor drums te ontwikkelen. Toevallig waren er in mijn netwerk twee geïnteresseerden voor drumles. Ik vond het fantastisch om met kinderen te werken, hun muzikaliteit te prikkelen en te ontdekken wat – voor mij – de manier was om hen te leren drummen. Ik had nooit gedacht dat ik het lesgeven zo leuk zou vinden.’

Waarom heb jij de allerleukste baan ter wereld?
‘Ik vind het ongelofelijk om te zien hoe enthousiast kinderen kunnen zijn over muziek, hoe leuk ze het vinden om muziek te maken en hoe trots ze zijn als ze een liedje onder de knie hebben! Dat is onbeschrijfelijk mooi aan mijn vak.’

Meer informatie op: www.soundcommunity.nl