Notenpasta: het recept met één ingrediënt

Wie is er niet groot mee geworden?

Notenpasta_OppasTips_5Pindakaas is van veel kinderen het favoriete broodbeleg. Daarbij is het ook nog eens gezond omdat noten volzitten met goede vetten, vezels, vitaminen, mineralen en ga nog maar even door. Helaas wordt er aan de pindakaas van de supermarkt ook plantaardig vet en zout toegevoegd, wat het een stuk ongezonder maakt.

En naast dat het gezonder is, is het natuurlijk ook veel leuker om je eigen notenpasta te maken! Wil je met jouw (oppas)kinderen oefenen met koken? Dan is dit het ideale beginnersrecept. Je hebt maar 1 ingrediënt nodig, en slechts 10 minuten geduld.

Recept: Notenpasta

Ingrediënten:
Het enige wat je nodig hebt zijn ongezouten (en het liefst ook ongebrande) noten. Je kunt zelf kiezen welke je neemt (of in huis hebt). Pinda’s vinden veel kinderen lekker, maar gezonder zijn bijvoorbeeld amandelen en pecannoten. Dat zijn dan ook de twee noten waarmee ik deze notenpasta gemaakt heb. Je kunt ook kiezen voor een bakje gemengde noten.


Zo maak je de notenpasta:
1. Leg de noten in een grote ovenschaal of op bakpapier en rooster ze 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
2. Laat de noten afkoelen en doe ze vervolgens in een keukenmachine of blender. Laat de keukenmachine/blender net zo lang draaien totdat de noten omgetoverd worden in een smeuïge notenpasta.

Het is voor kinderen een leuk proces om te zien: eerst zijn de noten nog heel, dan worden het steeds kleinere stukjes en aan het einde verandert het opeens in een pasta.

Nu kunnen jouw (oppas)kinderen trots naar school met hun zelfgemaakte, gezonde notenpasta!