Storytime: overal en altijd voorlezen

Op zoek naar een app waarmee je je (oppas)kinderen kan voorlezen?

Je zit met je (oppas)kinderen op een vertraagde trein te wachten en je hebt niks bij je om ze te vermaken. Of je bent met je (oppas)kinderen op bezoek bij vrienden die zelf geen speelgoed in huis hebben. In dat soort gevallen is de nieuwe applicatie van Storytime erg handig. Deze app is gratis te downloaden op je telefoon of tablet: Storytime Kinderverhalen (beschikbaar voor Android en iOS). Op die manier heb je altijd en overal voorleesverhaaltjes bij de hand.

App testen met oppaskinderen

Ik besloot de proef op de som te nemen en de app zelf uit te proberen met mijn oppaskinderen Ise (3) en Benjamin (10). Het is een erg overzichtelijke en snelle app. Ik kan meerdere gebruikersprofielen opslaan en merk al snel dat de verhalen van Ise en Benjamin erg verschillen. In het profiel van Ise krijg ik verhaaltjes als ‘De avonturen van Lapje’, ‘Mier en Muis’ en Tomaten met opa’. Als ik op zoek ga naar verhaaltjes voor Benjamin, krijg ik duidelijk verhaaltjes van een hoger niveau: ‘Vampier en de elf’, ‘Het mysterie van het verdwenen schilderij’. Na het lezen van een verhaal wordt er aan je gevraagd of je het verhaal wilt beoordelen. Op die manier kan je ook zoeken naar verhalen die het hoogst beoordeeld zijn door andere gebruikers. Deze app is in noodsituaties ontzettend handig en erg makkelijk in het gebruik. Toch mis ik wel plaatjes bij de verhalen, vooral voor de allerkleinsten.

Altijd een geschikt verhaal

Heb je niet langer dan vijf minuten de tijd om voor te lezen? Of wil je (oppas)kind een verhaal horen over kikkers? De app geeft je de mogelijkheid om aan te geven hoe lang je wilt voorlezen en voor welke leeftijd het verhaal geschikt moet zijn. Ook kan je verhalen zoeken op onderwerp. Op die manier kan je snel een verhaal kiezen dat geschikt is voor jouw (oppas)kind. Het is geen sprekende app, dus je moet het verhaal zelf voorlezen. Zo behoud je met deze nieuwe app de interactie met je kind.

Ouders schrijven verhalen

De verhalen op Storytime Kinderverhalen zijn gericht op kinderen tussen de twee en twaalf jaar en zijn geschreven door ouders en schrijvers. Als je een creatieve ouder bent die graag zelf verhaaltjes schrijft, kan je die ook insturen. Alle teksten die binnenkomen, worden eerst gecontroleerd op spelfouten en geschiktheid voordat ze te lezen zijn door gebruikers. Op dit moment zijn er al honderden verhalen en rijmpjes te lezen en dit aanbod groeit dagelijks. Niet alleen gebruikers van de Storytime-app, maar ook schrijvers zoals Carry Slee hebben positief gereageerd: ‘Wat een leuk initiatief. Ik wens jullie heel veel succes!’

Moderne techniek gecombineerd met voorlezen

De app is door twee aanstaande ouders ontwikkeld met het idee om een gat in de markt op te vullen. ‘Wij hebben beiden affiniteit met moderne technieken en vonden het een uitdaging om een app te ontwikkelen’, zegt mede-oprichtster Lies Velthuizen. Voorlezen heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen en is iets van alle tijden. De app combineert dat met de huidige technieken. De Storytime app onderscheidt zich van andere apps en websites op het gebied van voorlezen, doordat de verhalen en rijmpjes uniek zijn. Het zijn niet de welbekende sprookjes, maar verhaaltjes die bedacht zijn door enthousiaste ouders en schrijvers.