Bureau Dobbel: ontwerpen voor én met kinderen

Creatief kinderfeestje? Ga met je (oppas)kinderen naar een Ontwerp Workshop!

BureauDobbel_Ilja_OppasTips3Of je (oppas)kind nu 5 of 14 jaar wordt; voor elke leeftijdsgroep organiseert Bureau Dobbel een passende workshop. Tijdens de workshop voor kinderen van 5 tot 8 jaar ontwerpen zij een eigen bordspel, bij die van 8 tot 12 jaar gaan zij speelgoed ontwerpen en de workshop voor de leeftijd van 12 tot 14 jaar is gericht op techniek en oplossingen.

Like+Deel&Win: OppasStudent mag een kinderfeestje van Bureau Dobbel weggeven! Afhankelijk van de leeftijd (5 tot 14 jaar) win je een passende workshop. Deze zal volledig door Bureau Dobbel verzorgd worden! Om kans te maken op deze prijs, like je dit bericht op de onze Facebookpagina vóór maandag 9 februari 10.00!

Oprichtsters Manouk en Buster

BureauDobbel_Ilja_OppasTips1Manouk en Buster zijn ooit tijdens hun studie begonnen aan een project dat lijkt op het concept van Bureau Dobbel. Zij hadden dit in het laatste jaar voor het afstuderen samen bedacht en getest. Het project was toen zo’n succes dat zij besloten om Bureau Dobbel op te richten. De oprichters zitten boordevol ideeën die zij graag op hun eigen manier willen uitwerken zonder afhankelijk te zijn van een baas. In samenwerking met kinderen maken zij deze ideeën alleen maar beter.

De oprichters van Bureau Dobbel weten al van jongs af aan dat zij later iets wilden doen met ontwerpen. De herinnering aan hun kindertijd zit nog vers in het geheugen, maar zij zijn zelf geen kind meer. Daarom werken zij graag samen de kinderen van nu. Bureau Dobbel ontwerpt speelgoed waarvan het ontwerp past bij het kind. Manouk en Buster laten de kinderen tijdens workshops vrij in het ontwerpen en daar komen de mooiste ideeën uit voort. Die fantasierijke ideeën kan Bureau Dobbel zelf weer omzetten in een realiseerbaar product.

OppasStudent interviewt Buster Postma van Bureau Dobbel

Op welk werk dat je als kind ontworpen hebt, ben je nog steeds heel erg trots?
‘Ik wilde later een nieuw soort verpakking voor een melkpak ontwerpen omdat ik die als kind nooit goed open kreeg. Ik heb hier nooit een ontwerp van gemaakt, maar dit was wel het voorbeeld dat ik gebruikte als mensen mij vroegen wat ik later wilde worden en wat ik dan zou maken.’

Wat is het leukste wat Bureau Dobbel ooit ontworpen heeft?
‘We hebben in verschillende categorieën ontwerpen gemaakt. Het leukste vinden we het bedenken en ontwerpen van nieuw speelgoed; we worden dan heel enthousiast over het idee. Zo hebben we onder andere een heel leuk meidenbordspel bedacht maar ook een product ontworpen waarbij het kind al vroeg in aanraking komt met ontwerpen en bouwen. We willen kinderen, zowel jongens als meisjes, graag stimuleren constructies te maken en hen op die manier al op jonge leeftijd in contact brengen met techniek.’

Welk ontwerp van een kind blijft jullie het meeste bij?
‘Een jongen ontwierp een product waarmee je alles terug kan vinden dat je kwijt bent en hij presenteerde zijn idee voor de klas. Hij was heel serieus over zijn idee. De klas stelde kritische vragen en was van mening dat dit nooit gerealiseerd kon worden. Maar deze jongen had overal antwoord op en had heel goed nagedacht over zijn ontwerp.’

BureauDobbel_Ilja_OppasTips2
Foto’s: Bureau Dobbel ©

Wat is jullie gouden tip voor kinderen die graag dingen ontwerpen?
‘Wees nooit bang dat iets niet mogelijk is. In de beginfase mag je zo gek denken als je zelf wilt. Hierdoor kom je op de beste ideeën. Later werk je het uit en kan je kijken wat er realistisch is.’