Proefje #1: Kan papier droog blijven onder water?

Proefje door OppasStudent: papier onder water dompelen

Op www.proefjes.nl vind je allemaal leuke proefjes om met je (oppas)kinderen te doen. OppasStudent probeerde er eentje uit en stelde daarbij de vraag of papier onder water droog kan blijven.

Dit is een ideaal proefje om te doen met je (oppas)kinderen als ze lekker aan het badderen zijn. Je bent ongeveer tien minuten met het proefje bezig. Dus wanneer de shampoo aan het intrekken is, hebben jullie genoeg tijd om met dit proefje aan de gang te gaan. Je (oppas)kinderen leren aan de hand van het proefje meteen iets over natuurkunde en luchtdruk. Dat wordt een heel educatieve badbeurt dus!

Benodigdheden:
-Een vel papier
-Een glas
-Een emmer vol met water / een gevuld bad

Wordt papier in een glas nat als je het onder water stopt? Wat zeggen je (oppas)kinderen?

Stappen:
1. Maak een prop van het vel papier
2. Duw de prop onder in het glas
3. Houdt het glas op zijn kop
4. Duw het glas op zijn kop in de emmer met water / het gevulde bad
5. Haal het glas weer boven water
6. Haal het papier uit het glas

Als jij en je (oppas)kinderen het proefje goed hebben uitgevoerd, is het papier nog droog! Kunnen je (oppas)kinderen bedenken hoe dat kan?

Uitleg:
In het glas uit dit proefje zit papier en lucht. Lucht wil in water altijd omhoog, maar de lucht kan niet door het glas heen. Wanneer er in het glas al papier zit, zit er onderin ook lucht in. Dat is de reden dat er geen water meer in het glas past. Daarom blijft het papier in het glas droog wanneer je het ondersteboven onder water duwt. Wanneer jij en je (oppas)kinderen het glas niet goed rechtop hielden, ontsnapt de lucht uit het glas wel. Dan wordt het papier wel nat.

OppasStudent wenst jullie veel succes!

Nog meer van dit soort proefjes doen? Kijk op www.proefjes.nl!