Een dagje Rijksmuseum

Kunst en appeltaart

Vorige week ging ik met mijn oppaskindje Leah naar het Rijksmuseum. Leah is vijf jaar oud en het plan was om deel te nemen aan de speurtocht met het pannenkoekenschip. Eenmaal aangekomen in het Rijksmuseum gaf Leah op een heerlijke manier aan dit niet te willen: ‘Nee dat lijkt me teveel gedoe.’

We besloten zelf rond te lopen en spelletjes te verzinnen. Al gauw had ik door dat we gewoon lekker moesten gaan tekenen (papier is te halen bij de receptie). In elke zaal mocht Leah haar lievelingskunstwerk aanwijzen en natekenen. Heerlijk om te zien dat de Nachtwacht haar niet zo veel deed, maar ze ‘Een molen aan de poldervaart’ van Gabriël wel héél fantastisch vond, want ja, deze kon ze tenminste natekenen.

Ik kan het meest genieten van gewoon lekker kletsen met Leah. Dit hebben we deze dag dan ook veel gedaan. In de bibliotheek van het Rijksmuseum, waar je stil moet zijn, was dit even lastig, maar zodra we hier weer uit liepen begon het al. In de bibliotheek zagen we uiteraard erg veel boeken. Studenten zaten er geconcentreerd te lezen. ‘Roos, ik wil later echt niet veel lezen als ik moet leren. Wat moet ik dan niet kiezen?’

Na zaal in-, zaal uitwandelen én nadat we inmiddels een stuk of tien tekeningen hadden gemaakt, was het uiteraard tijd voor: appeltaart en limonade. In het café van het Rijksmuseum genoten we samen van alle mensen die langsliepen. ‘Komen zij uit het buitenland?’, ‘Kijk, zij hebben andere taart. Die van ons is meer lekker.’

Na ongeveer twee uur te hebben rondgewandeld is een kind vaak wel klaar met een museum. Ik was al erg verbaasd dat Leah het zo lang leuk vond, zonder speurtocht en echte spelletjes. Het was voor haar leuk genoeg om lekker te wandelen en op zoek te gaan naar haar ‘lievelings’ in elke zaal.

Nu houdt Leah erg van klimmen en springt ze als een echte acrobaat van klimrek naar klimrek. Hadden wij even geluk! Het Rijksmuseum ligt namelijk aan het Museumplein, waar een speeltuin te vinden is. Hier hebben Leah en ik nog genoten van de klimrekken en schommels. Dit was een perfecte afsluiter van de middag.

Ik dacht altijd dat kunst en kinderen niet fantastisch samen zouden gaan, maar wat een leuke middag heb ik gehad! En nog belangrijker: Leah ook. Het gaat er naar mijn idee vooral om dat je je eigen invulling geeft aan de kunst. Houdt je oppaskind van tekenen? Ga dan schilderijen natekenen. Houdt je oppaskind van spelletjes? Verzin een leuk spelletje (bijvoorbeeld: zoek de ‘hond’ in het schilderij of zoek de ‘vaas’ in het schilderij.)

Het liefst ga ik vanaf nu elke week! Maar, dit zou ook aan de heerlijke appeltaart van het Rijksmuseum kunnen liggen…