Tekenen met hulplijntjes

Maak een mooie tekening met behulp van een raster

Urenlang kon en kan ik ermee bezig zijn: tekenen! Het enige wat je nodig hebt is een papiertje, potlood en een idee. Van mijn oppaskindjes krijg ik echter vaak de reactie: ‘Zucht… maar wat moet ik dan tekenen?’ Vroeger was dat ook mijn gebruikelijke reactie. Totdat ik ontdekte dat ik hou van dingen natekenen, omdat je hiermee een doel hebt.

Voor mijn oppaskindjes blijkt dat nog niet zo gemakkelijk te zijn. Ik dacht hierdoor terug aan mijn kinderjaren en ineens schoot me iets te binnen dat in veel vakantie doeboeken voorkwam: het rasterplaatje! Dit was voor mij altijd een groot succes, omdat je niet meteen in één keer een heel plaatje moet natekenen, maar je het per hokje kan namaken.
Natuurlijk is deze methode ook makkelijk zelf toe te passen! Het is een ideaal project om lekker binnenshuis te doen of, als het mooi weer is, lekker in de tuin.

Hoe gaat dit in zijn werk?

1. Zoek een leuk plaatje op, uitgeprint van internet of uit een tijdschrift.
2. Teken een raster over het originele plaatje.
3. Teken nu op je lege papier hetzelfde raster. De hokjes hoeven niet even groot als het origineel, je kan bijvoorbeeld de hokjes groter maken, dan vergroot je automatisch de tekening!
4. Begin met natekenen. Omdat je een raster hebt gemaakt, kan je per hokje precies zien hoe je moet tekenen en hoef je niet meteen het grote geheel te maken.
5. Als je tekening met potlood af is, kan je de tekening overtrekken met zwarte pen.
6. Gum al het potlood weg.
7. Kleur je tekening in.
8. Voilà! Je plaatje is klaar!