muZIEum: hét ervaringsmuseum over zien en niet zien in Nijmegen

Ervaar je zintuigen door niet te zien

MuZIEum_OppasTips
Foto’s: muZIEum ©

Op zoek naar een leuk doe-uitje om met je (oppas)kinderen te ondernemen? Neem ze mee naar het muZIEum in Nijmegen! Het muZIEum is een uniek ervaringsmuseum over zien en niet zien. Je wordt er geprikkeld om te voelen, proeven, ruiken en luisteren waardoor je ervaart hoe het is om in het dagelijks leven blind te zijn. Het is een belevenis die je ogen zal openen. Door de wereld van de niet-zienden zichtbaar te maken voor de zienden wil muZIEum meer begrip, betrokkenheid en mogelijkheden in de samenleving creëren voor mensen met een visuele beperking.

Like&Win: OppasStudent mag 1 x 2 vrijkaarten weggeven voor muZIEum! Winnen? Like het bericht op onze Facebookpagina vóór maandag 8 september 18.00 en maak kans!

Museum

Het museum bevindt zich in de foyer van de Stadsschouwburg van Nijmegen. Je leert er op een verrassende en interactieve manier meer over je zintuigen in relatie tot zien en niet zien. Je leert er meer over de historie van het blind zijn en je ontmoet op een interactieve manier blinden en slechtzienden via video-installaties.

MuZIEum2_OppasTipsDonkerbeleving

Naast het museum in de foyer is er de donkerbeleving. Je gaat hierbij zelf aan de slag in het donker en  ondervindt aan den lijve wat het betekent om niets te zien. In groepjes van 6 personen ga je mee met een blinde gids. Samen gaan jullie op pad in de absolute duisternis, waardoor je volledig bent aangewezen op je andere zintuigen; je tast, gehoor, reuk en smaak. Niet alleen ontdek je op deze manier wat het inhoudt om in het dagelijks leven blind te zijn, ook moet je hierbij je zekerheden loslaten. Je moet iemand vertrouwen die je nog nooit hebt gezien en je moet elkaar als groep helpen.

Nijmeegse Kunstnacht in muZIEum

Op zaterdag 27 september laten Het Eerste Uur en het muZIEum je kunst beleven met alle zintuigen behalve je ogen. In volledige duisternis worden je oren, neus en handen geprikkeld in een rondleiding langs allerlei kunstdisciplines, zoals literatuur, geurkunst en ruimtelijk werk. Daarnaast kan iedereen zijn geluk beproeven bij een kunstveiling in het donker waar je op jouw favoriete werk kunt bieden. In de foyer werken alle bezoekers samen aan een kunstwerk waar de ervaringen in beeld gebracht worden. Laat je inspireren door jonge, beginnende kunstenaars en beleef kunst in de ruimste zin van het woord.

Praktische informatie:

Het muZIEum is geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar. Van maandag tot en met vrijdag is het muZIEum geopend van 09.30 tot 17.00. In het weekend, op feestdagen en in schoolvakanties is het muZIEum  geopend van 11.00 tot 18.00. De Nijmeegse Kunstnacht in muZIEum vindt plaats van 20.00 tot 01.00.