Oppasvraag #5 Deel 2: Oppassituaties wanneer een ouder thuis werkt

Iedere maand beantwoordt pedagoog en ervaren oppas Sophie een vraag van een oppas. Vandaag het tweede deel van oppasvraag nummer 5:

Hoe ga ik om met oppassituaties wanneer een ouder thuis werkt?

We blijven bij hetzelfde onderwerp, ik bespreek wat oppassituaties die lastig kunnen zijn wanneer ouders ook thuis zijn.

Deze twee situaties zijn volgens mij het lastigst wanneer je oppast bij thuiswerkende ouders:
1. Een kind heeft pijn en is verdrietig, het loopt direct naar ouders toe maar er hangt een bordje dat het kind niet naar binnen mag en het kind raakt nog meer overstuur.
2. Je corrigeert één van de kinderen, het ‘stoute’ kind zoekt troost bij ouders.

In beide situaties is er maar één oplossing en dat is: een goede samenwerking tussen ouders en oppas.

Situatie 1

In situatie één accepteer je als oppas dat het kind getroost wil worden door de ouders en zul je de ouder dus moeten storen. Je hebt geprobeerd het kind zelf te troosten maar als het blijft roepen om papa of mama dan is dat waar de situatie om vraagt. Natuurlijk zijn ouders eigenlijk aan het werken, maar zij zullen ook begrijpen dat wanneer hun kind weet dat de ouders in de buurt zijn dat zij soms geen genoegen nemen met een knuffel van de oppas.

Tip situatie 1: Vraag ouders wanneer zij bijvoorbeeld een belangrijk telefoontje hebben dit te komen melden. Je kunt ouders uiteraard niet storen wanneer zij aan de telefoon zijn. Als ouders van te voren hebben aangegeven dat ze echt niet gestoord kunnen worden dan begrijpt het kind het ook sneller en zul je het dus wel zelf moeten oplossen.

Situatie 2

In situatie twee moeten ouders vertrouwen op jou. De verwachting van ouders is dat zij tegen hun kind zullen zeggen dat ze het goed moeten maken met jou of ze zullen vragen wat er is gebeurd en het kind moet dat uitleggen. Dan kan je er bij blijven en lossen jullie het gezamenlijk op.

Tip situatie 2: Spreek met ouders codes af. Voorbeeld: een knipoog betekent dat jij de situatie graag zelf wil oplossen. Op deze manier laat je ook aan kinderen zien dat naar ouders toegaan niet de oplossing is. Het is voor een oppas vaak fijn om zelf iets op te lossen wat onder zijn of haar toezicht is gebeurd.

Dus hoe ga je om met thuiswerkende ouders? Vorm een team, bespreek zaken met elkaar, wees open en help elkaar bij lastige situaties.

Heb je hier nog vragen over of een tip die jij als oppas of als thuiswerkende ouder gebruikt? Schrijf het dan in een reactie op deze blog!

Kom je ook wel eens in een soortgelijke situatie of heb je iets anders waar je een oppasvraag over hebt? Ik wil je graag helpen met handige en/of creatieve oplossingen. Mail naar info[at]oppastips.nl en wie weet lees jij binnenkort wel een blog over jouw oppasvraag (je mag anoniem blijven).