Oppasvraag #5 Deel 1: Oppassituaties wanneer een ouder thuis werkt

Iedere maand beantwoordt pedagoog en ervaren oppas Sophie een vraag van een oppas. Vandaag oppasvraag nummer 5:

Hoe ga ik om met oppassituaties wanneer een ouder thuis werkt?

Oppassen terwijl ouders thuis werken, veel oppassen hebben hiermee te maken en veel vinden dit erg lastig. Dat is het vaak ook, de situatie kan onduidelijk zijn voor kinderen, ouders én oppas. Ik geef wat tips in deze eerste blog en omschrijf in een tweede blog twee lastige situaties en hoe je daar mee om kunt gaan.

Ruimte

Wanneer je gaat oppassen bij een gezin waarvan één of beide ouders thuis zijn is het belangrijk dat je van tevoren met elkaar bespreekt hoe jullie het gaan doen. Bijvoorbeeld over waar ouders gaan werken, is dat in een aparte kamer of zitten ze in de woonkamer.

Tip: Wat vaak het beste werkt voor kinderen, oppas en ouders, is dat de ouders niet in dezelfde ruimte werken. Als ouders in een aparte ruimte zitten heeft dat veel voordelen namelijk: Ouders kunnen rustig werken, als oppas voel je je niet bekeken en voor de kinderen is het duidelijk waarom er een oppas aanwezig is.

Regels

Bespreek met ouders of en wanneer kinderen in de werkkamer mogen komen. Luister naar wat ouders prettig vinden maar geef zelf ook aan wat jij prettig vindt. Regels die je met ouders bespreekt kun je later met de kinderen bespreken, op deze manier zien zij dat ouders en oppas op één lijn zitten.

Tip: Ontwerp samen met de kinderen een bordje voor aan de deur. Dit bordje kan bijvoorbeeld een stoplicht zijn. Of voor hele kleine kinderen een lachend en een verdrietig poppetje. Zo kunnen kinderen direct zien of ze ouders wel of niet mogen storen.

Wennen

Aan deze oppassituatie moet iedereen even wennen. Sommige kinderen vinden het heel lastig te begrijpen dat ouders thuis zijn en dat er ook een oppas is.

Tip: Geef een kind de tijd om te wennen en leg eventueel uit aan ouders dat je de eerste keren met oppassen misschien af en toe naar binnen komt lopen (om een tekening te brengen bijvoorbeeld) maar dat dat steeds minder wordt. Je kunt ook naar een speeltuintje gaan of een andere buitenactiviteit gaan doen zodat ouders rustig kunnen werken.

Dit was het even voor vandaag, morgen bespreek ik deze twee lastige situaties:

1. Een kind heeft pijn en is verdrietig, het loopt direct naar ouders toe maar er hangt een bordje dat het kind niet naar binnen mag en het kind raakt nog meer overstuur.

2. Je corrigeert één van de kinderen, het “stoute” kind zoekt troost bij ouders.

Kom je ook wel eens in een soortgelijke situatie of heb je iets anders waar je een oppasvraag over hebt? Ik wil je graag helpen met handige en/of creatieve oplossingen. Mail naar info[at]oppastips.nl en wie weet lees jij binnenkort wel een blog over jouw oppasvraag (je mag anoniem blijven).