SeniorenStudent Sientje (21) bezoekt wekelijks de senioren van een Cordaan-woonlocatie

21 juni 2017

20170524-Cordaan-SientjeTrip
Sinds de zomer van 2016 heeft SeniorenStudent een samenwerking met Cordaan. SeniorenStudent zet studenten in om nog meer persoonlijke aandacht te geven aan de bewoners van alle Amsterdamse Cordaan-woonlocaties. Eén van die studenten is Sientje (21): “Ik kan dingen met de senioren ondernemen waar de zorgmedewerkers niet altijd tijd voor hebben, zoals een wandeling maken of nagels lakken. Ik vind het fijn om op die manier iets bij te dragen.”
 

Als haar allereerste bijbaantje koos Sientje er al voor om met senioren te werken: “Ik werkte vier jaar lang met dementerende ouderen op de gesloten afdeling van een verzorgingstehuis. Dat vond ik altijd erg leuk om te doen, het voelde nuttig.” Toen ze naar Amsterdam verhuisde om daar te studeren, schreef ze zich meteen in als SeniorenStudent. Ze werd gekoppeld aan twee dames, die ze allebei nog steeds regelmatig bezoekt. Daarnaast komt ze sinds de zomer van 2016 wekelijks bij twee Cordaan-locaties: Buitenhof in Amsterdam Zuid en de Kraaipan in Amsterdam Oost.

Extra aandacht voor de bewoners
Op de locatie Kraaipan wonen ouderen met dementie. Sientje bezoekt elke woensdag van vier tot acht uur één van de vijf woongroepen van de locatie. Ze helpt met het avondeten en onderneemt een-op-een activiteiten met de zes bewoners van de woongroep. Belangrijk werk, vertelt ze: “De zorgmedewerkers zijn natuurlijk druk met het uitvoeren van zorgtaken, zoals medicijnen geven of eten koken. Ze hebben niet altijd genoeg tijd om iets extra’s met de bewoners te doen. Een SeniorenStudent kan die extra aandacht wel geven.”

Als het mooi weer is, gaat Sientje vaak wandelen met Lies (92). Hand in hand lopen ze in een half uur rond het kanaal waar de Kraaipan aan ligt. Onderweg kletst Lies wat af en wijst ze van alles aan, maar door haar vergevorderde dementie is het lastig samen gesprekken te voeren. Sientje gaat daar geduldig mee om: “Ik toon belangstelling voor wat Lies zegt en ga er op een positieve manier op in. Het is hartstikke fijn om te zien dat Lies plezier heeft in het wandelen.” Ook lakt Sientje vaak de nagels van Lies en andere bewoonsters: “Een week later weten ze niet meer dat ik dat heb gedaan, maar zijn ze er wel nog steeds blij mee en laten het enthousiast aan mij zien.”

Sientje is een aanwinst
Wanda Koop, persoonlijk begeleider bij de Kraaipan, is erg blij met Sientje: “Het is een lieve, spontane meid. Ze overlegt altijd met de medewerkers waar behoefte aan is, maar toont ook initiatief door zelf activiteiten te ondernemen met de senioren.” Rina, wier echtgenoot Wim (77) sinds een jaar in de Kraaipan woont, is ook over Sientje te spreken: “Ze is gezellig en rustig, wat fijn is voor de bewoners. En al zijn sommige bewoners soms in een boze bui, Sientje blijft voor iedereen even lief.”

Voorlopig wil Sientje niet stoppen met dit werk, al is het heel iets anders dan haar studie culturele antropologie. “Het is soms emotioneel zwaar, vooral nu één van ‘mijn’ senioren bijna komt te overlijden. Maar ik heb ook geleerd hoe mooi het is om een klein onderdeeltje te mogen zijn van het leven van een senior. Het is heel dankbaar werk en ik vind het belangrijk dat dit blijft gebeuren. En als ik dan ook nog m’n huur ervan kan betalen, dan is dat een perfecte combinatie.”

Wilt u ook de hulp van een SeniorenStudent inschakelen? Dat kan! Lees er hier alles over. 
Wil jij zelf SeniorenStudent worden? Ook dat kan! Je leest het hier.