Portret van een senior: Peter (68)

25 maart 2019

Deze Amsterdammer deed ooit mee aan het vrijwilligersproject van Stichting SeniorenStudent. Omdat het contact met de studenten hem zo goed beviel, besloot hij zich in 2016 in te schrijven voor SeniorenStudent. Peter (68) krijgt al meerdere jaren hulp van studenten en is daarmee een van onze oudste klanten. De hoogste tijd voor een portret van deze bijzondere man.

We gaan bij Peter langs in de Pijp, waar hij al meer dan 30 jaar woont. Zijn huis is net een klein museum; prachtige authentieke kachels – centrale verwarming ontbreekt – antiek, snuisterijen en overal foto’s en schilderijen aan de muur, sommige door de senior zelf gemaakt. Op veel beelden zien we de verschillende Cavallier King Charles Spaniels afgebeeld die Peter door de jaren heen had.

De hulp van studenten

Een hersenbloeding dwong Peter het een aantal jaren geleden rustiger aan te doen. Hoewel hij veel vooruitgang heeft geboekt, blijft zijn zicht slecht. Het kan daarom de hulp van de studenten goed gebruiken met klusjes in huis, de administratie en wat huishoudelijke taken. Omdat Peter veel van boeken houdt, vraagt hij de studenten ook regelmatig voor te lezen.

Hij deelt zijn huis zelfs met een van de SeniorenStudenten die in het verleden bij hem langskwam. ‘Ik had net de verdieping hierboven helemaal opgeknapt. Toen hoorde ik van Yara dat ze woonruimte zocht’, vertelt Peter. De student nam haar intrek in de woning en nog altijd hebben ze contact. ‘We nodigen elkaar uit altijd uit voor verjaardagen’. Sinds januari is de senior gematcht aan Kick (22), student toegepaste psychologie.

Bewogen leven

SeniorenStudent, Albert CuypmarktPeter heeft al een bewogen leven achter de rug: ‘ik heb heel veel verschillende dingen gedaan. Ik werkte bijvoorbeeld ooit bij de radio, waar ik banden aan elkaar moest monteren’, vertelt de senior. De jaren als marktkoopman op de Albert Cuypmarkt waren naar eigen zeggen zijn beste jaren. ‘Ik werkte bij de vishandel en veel vaste klanten wilde per se dat ik hun haring schoon maakte. Heerlijke tijd was dat!’      

Senioren StudentDat de Amsterdammer vol mooie anekdotes zit, merken we als we vragen naar de Anton Heyboer aan de muur. ‘Ik was betrokken bij een organisatie die exposities organiseerde. We hadden een afspraak met Anton Heyboer, maar toen we daar aankwamen, bleek hij zich in zijn atelier te hebben opgesloten. Soms sloot hij zich dagen op en af en toe kwamen er tekeningen door de brievenbus naar buiten. Omdat we voor niets waren gekomen, mocht ik toen een werk uitzoeken’, aldus Peter.

Soldaat van Oranje

Peter draait al een aantal jaren mee met SeniorenStudent en beleeft veel plezier aan het contact met de verschillende studenten. Hij neemt ook met enige regelmaat deel aan de activiteiten die voor de studenten en senioren worden georganiseerd. Zo ging hij bijvoorbeeld met zijn SeniorenStudent naar de musical Soldaat van Oranje en was hij aanwezig bij ons eindejaarsdiner, avonden waar hij met veel plezier op terugkijkt!

Word onderdeel van SeniorenStudent!

Ook interesse in de hulp of gezelschap van een leuke student? Neem dan direct contact met ons op 020 308 0919 voor meer informatie of om schrijf u hier direct in!

Ben je student en wil jij wel aan het werk als SeniorenStudent? Meld je dan hier aan.