Noor (88) en Maaike (26): van boodschappen doen naar vriendschap

25 oktober 2017

20170811-Noor-Maaike-21-Careibu-SeniorenStudent©
Al ruim twee jaar komt Maaike (26) wekelijks bij Noor (88). Samen doen ze boodschappen en praten ze over van alles: van Maaikes studie Onderwijskunde tot Noors feministische verleden. Maaike: “Noor heeft altijd haar eigen pad bewandeld, dat bewonder ik.”
 

Elke vrijdag gaan de twee samen naar de supermarkt, Noor in de scootmobiel en Maaike op de fiets. Bij thuiskomst parkeert Noor haar scootmobiel in de hal, want die kan niet mee door de smalle gangen van het gebouw. Ze gaan met de lift naar boven en Noor moet met de rollator achterstevoren door de deur, over de drempel, de galerij op. Maaike staat tegen de knop geleund, zodat de deur open blijft en Noor er op haar gemak doorheen kan. Eenmaal in huis blijkt nog beter de vaste routine van het stel: Maaike zet oploskoffie en ruimt de boodschappen op, terwijl Noor rustig binnenkomt en in de woonkamer gaat zitten. Maaike vertelt: “Ik heb een nieuwe waterkoker voor Noor meegenomen, want de oude werd te zwaar om op te tillen.”

Meteen vertrouwd
Noor was speciaal op zoek naar een SeniorenStudent die haar kon helpen met boodschappen doen, want door haar oogziekte ziet ze slecht. Een betere match dan Maaike had Noor daarvoor niet kunnen treffen: Maaike’s oma had dezelfde oogziekte, dus zij was er al mee bekend. Noor vertelt: “Nou, dat scheelde natuurlijk direct al. Vanaf het begin heb ik me daarom niet gegeneerd tegenover Maaike, terwijl ik dat bij anderen soms wel heb. Maar met Maaike was het meteen vertrouwd.”

Ook voor Maaike was er meteen een klik: “Na onze eerste ontmoeting heb ik Noor gegoogled, toen leerde ik nog veel meer over haar. Ik vond namelijk allemaal feministische manifesten die Noor had geschreven.” Noor loopt er liever niet mee te koop, maar in de jaren ‘70 kwam zij fanatiek op voor de rechten van (lesbische) vrouwen. Noor was zelfs een van de oprichtsters van het eerste Blijf van m’n Lijf-huis, waarvoor ze een oud Amsterdams weeshuis kraakte. Maaike: “Toen ik dat las, dacht ik: wat een cool wijf.”

Vijf straten verderop
Over de vraag of Noor haar inspireert, moet Maaike even nadenken: “Het is toch een hoop levenservaring, dus je leert er wel van. Noor heeft altijd haar eigen pad bewandeld, dat vind ik een voorbeeld. Doe wat goed voelt. Het gaat misschien niet altijd goed, maar je wordt er uiteindelijk wel gelukkiger van.” Noor leert van Maaike dat je vrolijk moet zijn. Ze vertelt: “Ik was een keer heel erg depri, toen zat ik in de hal van de supermarkt te wachten. Toen kwam Maaike binnen en huppelde ze zo naar de aardappels. Dat vond ik zo fantástisch, dat ze helemaal niet vroeg wat er was. En toen was mijn depri bui ook meteen over.” Maaike bevestigt: “Het glas is voor mij niet halfvol, maar driekwart.”

Noor en Maaike wonen vlakbij elkaar. Maaike vertelt: “Ik woon maar vijf straten verderop. En toen ik daar vorig jaar naartoe verhuisde, vertelde Noor dat zij in die straat ooit haar eerste koophuis had.” Nu Maaike zo dichtbij woont, kan Noor haar ook eens bezoeken in plaats van andersom: “Toen ik Noor dit jaar over mijn verjaardagsplannen vertelde, zei ze: ‘Wat gezellig, ik kom ook!’ Dus kwam Noor in haar scootmobiel naar mijn verjaardag.”

Aanvulling op het leven
Noor is erg blij met het gezelschap van Maaike: “Je kunt het zeker een vriendschap noemen. Ik verheug me er altijd op als Maaike komt. Ik heb een saai leven, omdat ik niet meer kan lezen en schrijven én niet meer kan lopen, dus haast nergens meer naartoe kan. Daarom vind ik het leuk dat Maaike komt.” Als Maaike binnenkort is afgestudeerd, blijft ze Noor bezoeken. Noor: “Dat vind ik een prettig gevoel, het geeft me rust. Ik ervaar Maaike echt als aanvulling op mijn leven.”

Vorig jaar werden Noor en Maaike ook al eens geïnterviewd, bekijk de video van Folia hieronder:

Schakelt u ook de hulp in van een SeniorenStudent? Lees er hier alles over. 
Wil jij zelf SeniorenStudent worden? Ook dat kan! Je leest het hier.